Woensdag geen boerenactie in Den Haag, maar een protest op de Veluwe

0
221

Boeren gaan volgende week toch geen actie voeren in Den Haag, zoals boerenactiegroep Agractie van plan was. De protestactie wordt nu verplaatst naar de Veluwe.

Een groep boeren was van plan om woensdag in Den Haag te betogen tegen de stikstofplannen van het kabinet, die in hun ogen veel te ver gaan. Maar dat idee werd niet door iedereen gedragen. “Tijdens besprekingen vanaf begin deze week bleek dat de laatste partijen die we verzochten ook aan te haken om zo eendrachtig te vechten voor onze toekomst hier een andere mening over hebben”, meldt Agractie in een persbericht.

Volgens de boerenactiegroep voelen andere betrokken partijen meer voor een “positief getoonzette manifestatie op de Veluwe”.

Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei zegt dat er politici aanwezig zullen zijn bij de boerenactie en dat er nog gesproken wordt met grondeigenaren over de precieze locatie. “Het wordt een actie met alles erop en eraan”, zegt hij. “In Den Haag hebben we niets te zoeken, want daar zitten alleen maar politici die een ander beeld hebben van de boeren.”

In deze gebieden moet de stikstofuitstoot omlaag:

Gisteren meldde voorman Mark van den Oever van boerenprotestgroep Farmers Defence Force al in een videobericht dat de organisatie zich niet zou aansluiten bij de boeren die naar Den Haag zouden gaan.

Hij kondigde in die boodschap aan dat er meer acties volgen. “Totdat het lijntje in Den Haag knapt”, zei hij. In de video sprak Van den Oever ook de verwachting uit dat verantwoordelijk stikstofminister Van der Wal zal gaan “wieberen”. “Ik denk binnen twee weken.”

Opgehangen pop

Eerder vandaag liet een groep boeren een opgehangen pop bungelen bij de A35/A1 bij Azelo. Volgens RTV Oost hielden zo’n twintig boeren een minuut stilte, als reactie op de stikstofplannen.

“De pop staat symbool voor de boer die geslachtofferd wordt”, zei een van de aanwezigen tegen de regionale omroep. “Een heftig symbool, maar het is ook heftig wat de boeren wordt aangedaan.” Gisteren blokkeerden boeren enige tijd het spoor tussen Lievelde en Winterswijk in de Achterhoek.

Bron: nos.nl