Wekdienst 5/9: Zorgpersoneel zet schoen • Protest ‘De Nacht Wacht’

0
368

Goedemorgen! Op het Malieveld is een demonstratie voor zorgpersoneel en onder het motto ‘De Nacht Wacht’ komen nachtclubeigenaren op voor de belangen van clubs en discotheken.

Bewolking en regen trekken vanmorgen snel het land uit. Vervolgens breekt de zon zo nu en dan door en verder valt er vanmiddag nog een enkele bui. Het wordt 17 tot 19 graden en de westenwind waait matig. Morgen valt wat vaker een bui, begin volgende week is het droog met geregeld zon.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Op het Malieveld in Den Haag is een demonstratie van de zorgsector, maar zonder zorgmedewerkers. Zij zetten symbolisch hun schoenen in het gras en pleiten voor meer salaris en minder werkdruk. Onder het motto ‘De Nacht Wacht’ vragen tientallen nachtclubeigenaren op het Museumplein in Amsterdam aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis voor het nachtleven. Ze zijn bang dat het nachtleven uit de stad verdwijnt. Afgelopen week werd duidelijk dat nachtclubs en discotheken voorlopig dichtblijven. Bij het Nationaal Indië Monument in Roermond worden omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea herdacht. Staatssecretaris Paul Blokhuis spreekt, er wordt een krans gelegd en een minuut stilte gehouden. Max Verstappen hoopt in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië een zo goed mogelijke startplek te veroveren voor de race van zondag op het circuit van Monza. In de Tour de France trekt het peloton door de Pyreneeën voor een bergetappe van 141 kilometer.

Wat heb je gemist?

Donald Trump zegt nog geen bewijs te hebben gezien dat Aleksej Navalny is vergiftigd. Tegelijk vertelde hij in een persconferentie ook niet te twijfelen aan het Duitse onderzoek dat uitwijst dat de Russische oppositieleider het zenuwgif novitsjok toegediend heeft gekregen: “Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Ik vind het tragisch, het is vreselijk, het had niet mogen gebeuren.”

Eerder maakten de VS aan Rusland “ernstige bezorgdheid” kenbaar over de zaak. Duitsland, waar Navalny behandeld wordt, ging verder en eist tekst en uitleg van Rusland, maar de Russische regering ontkent betrokken te zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

Ook CBS heeft nu een coronadashboard – hoe gaat het met ons in deze tijd?: Op het dashboard vind je vooral grafieken over de stand van de economie, zoals consumptiecijfers, werkloosheid en mobiliteit. Zo wordt volgens het CBS de impact van de crisis zichtbaar.

Neergeschoten Jacob Blake via videoverbinding voor de rechter: Blake moet zich verantwoorden bij de rechter voor aanranding, huisvredebreuk en ordeverstoring. Die beschuldigingen dateren van voordat hij werd neergeschoten. Het neerschieten van de zwarte Amerikaanse man leidde tot dagenlange onrust in de stad Kenosha.

Kroegruzie loopt uit op steekpartij in Wezep, 4 gewonden: Niemand is in levensgevaar, maar twee slachtoffers hebben wel steekwonden. De politie pakte een 34-jarige man uit Hattem op.

Bolivia wil oud-president Morales aanklagen bij Strafhof in Den Haag: Morales, die in ballingschap in Argentinië woont, riep aanhangers onder meer op wegen te blokkeren om de Boliviaanse regering onder druk te zetten de verkiezingen niet uit te stellen. Volgens Bolivia vielen daardoor indirect zeker 40 doden, omdat ziekenhuizen niet bevoorraad konden worden.

En dan nog even dit:

Niet eerder liep een atlete bijna 19 kilometer binnen een uur. De Nederlandse atleet Sifan Hassan deed dit gisteravond in Brussel en verbrak daarmee het 12 jaar oude werelduurrecord.

In de Diamond League-wedstrijd Memorial Van Damme liep Hassan 18.930 meter, ruim 400 meter meer dan het vorige record van 18.517 meter uit 2008.

Fijne dag!

Bron: nos.nl