Wekdienst 5/5: Nederland viert Bevrijdingsdag • OPEC overlegt over olieprijzen

0
283

Goedemorgen! Nederland viert vandaag weer als vanouds Bevrijdingsdag, met festivals, het Bevrijdingsvuur en het 5 mei-concert op de Amstel. En de OPEC overlegt over de olieprijzen.

Eerst het weer. Bevrijdingsdag verloopt grotendeels zonnig. Wolkenvelden zijn ook te zien en vooral in de middag kan lokaal een enkele bui ontstaan. Het wordt 16 graden aan zee tot 20 graden in Limburg.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De burgemeester van Wageningen heeft onder toeziend oog van een Britse oorlogsveteraan van 96 om middernacht het Bevrijdingsvuur aangestoken. Dat symboliseert de overgang van de Dodenherdenking naar Bevrijdingsdag. Zo’n 1500 estafettelopers zijn met het vuur onderweg gegaan naar tachtig andere gemeenten. Vandaag wordt het vuur onder meer aangestoken op de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Voor het eerst gaat het ook naar Duitsland: Duitse estafettelopers brengen het vuur vanmiddag van de grens bij Nijmegen naar de Duitse stad Kleef.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor een voetbalshirtje van je favoriete club of speler moet soms diep in de buidel worden getast. Maar een shirt van 8,4 miljoen euro is wel heel prijzig. Toch is dat het bedrag dat in Londen is neergeteld voor een tricot van Diego Maradona.

De Argentijnse sterspeler zou het na rust hebben gedragen in de roemruchte kwartfinale van het WK in 1986 tegen Engeland, waarin Maradona een doelpunt maakte met de hand. Met nadruk op ‘zou’, al benadrukt veilinghuis Sotheby’s dat er uitgebreid onderzoek is gedaan en dat is vastgesteld dat de in 2020 overleden Maradona het bewuste shirt in de tweede helft heeft gedragen.

Fijne donderdag!

Bron: nos.nl