Wekdienst 5/5: Bevrijdingsdag • Festivals, Vrijheidsmaaltijden en 5 mei-concert

0
25

Goedemorgen! Het is vandaag Bevrijdingsdag en op verschillende plekken zijn evenementen georganiseerd.

Eerst het weer: vanochtend valt in het noordoosten nog een bui. Daarna is het vrij zonnig en loopt de temperatuur op naar 17 tot 20 graden. In de middag ontstaan vooral in het midden en oosten stevige buien met onweer, hagel en windstoten. Daarvoor heeft het KNMI code geel afgegeven. Ook morgen enkele buien, maar ze zijn minder stevig. Het wordt dan 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

In Servië heeft een schietpartij opnieuw veel levens gekost. Ten zuiden van de hoofdstad Belgrado zijn zeker acht mensen om het leven gekomen en dertien gewonden gevallen, meldt de publieke zender RTS. Een schutter opende het vuur op willekeurige voorbijgangers met een automatisch wapen vanuit een auto in de stad Mladenovac. De politie zoekt naar een 21-jarige verdachte.

Woensdag schoot een jongen van 13 op zijn school acht medeleerlingen en een bewaker dood.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bij de kroning van Koning Charles in het VK wordt een van de meest controversiële juwelen niet gebruikt: de befaamde Koh-i-Noor diamant. Met 106 karaat is het een van de grootste edelstenen op aarde en werd in het verleden gebruikt bij kroningen. Verschillende landen, waaronder India en Pakistan zien de diamant als hun cultureel erfgoed en eist dat het VK de edelsteen teruggeeft.

Behalve edelstenen is er ook een andere steen die zaterdag een rol speelt. Hoe dat zit zie je in deze video:

Fijne dag!

Bron: nos.nl