Wekdienst 30/9: hoorzittingen Eurocommissarissen en opening vis-passage

0
361

Goedemorgen! Vandaag beginnen de ondervragingen van kandidaat-leden van de Europese Commissie. En in Doesburg wordt een van de grootste vis-passages van Nederland geopend.

De dag begint regenachtig maar in de loop van de middag wordt het vrijwel overal droog. Het wordt ongeveer 16 graden. ‘s Avonds gaat het vanuit het westen dan weer regenen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De kandidaten van de nieuwe Europese commissie moeten vanaf vandaag elk drie uur lang vragen beantwoorden over hun ambities en capaciteiten, om te kijken of ze geschikt zijn voor hun taak. Vicevoorzitter Frans Timmermans is dinsdagavond aan de beurt. De onafhankelijke commissie Bescherming Cultureel Erfgoed presenteert een adviesrapport over hoe Nederlandse cultuurgoederen beschermd moeten worden. In Doesburg gaat een van de grootste vis-passages in Nederland open. De passage maakt het voor vissen mogelijk hoogteverschillen te overbruggen en van de Oude IJssel naar Duitsland te zwemmen. Vanavond wordt de cabaretprijs Poelifinario uitgereikt, een prijs voor getalenteerde en veelbelovende cabaretiers.

Wat heb je gemist?

De werkdruk in de zorg is het afgelopen jaar toegenomen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Vier op de tien medewerkers zeggen dat ze een hoge werkdruk ervaren. Volgens twee derde is de druk het afgelopen jaar bovendien toegenomen.

Als oorzaken wordt onder meer genoemd de regeldruk. Ook de administratieve lasten, de complexiteit aan taken en het gebrek aan personeel spelen mee. Volgens het CBS ervaren werknemers in de zorg en welzijnssector meer druk dan mensen in andere sectoren.

Ander nieuws uit de nacht:

Belangrijkste nieuws van vannacht

Het Amsterdamse Calvijn College heeft tijdens de eindexamens veel fouten gemaakt. Volgens Trouw blijkt dat uit een rapport van de onderwijsinspectie dat later vandaag verschijnt. Het Canarische eiland Tenerife heeft gisteren een groot deel van de dag last gehad van een stroomstoring. De storing trof bijna een miljoen eilandbewoners en tienduizenden toeristen. De conservatieve ÖVP van oud-bondskanselier Kurz stevent af op winst bij de verkiezingen. De partij lijkt 38 procent van de stemmen binnen te halen. De socialistische SPÖ en de rechts-populistische FPÖ leveren juist flink in. Het is onzeker of Dafne Schippers vandaag in actie komt tijdens het wereldkampioenschap atletiek in Doha. Gisteravond besloot Schippers op het laatste moment de finale op de 100 meter af te zeggen vanwege een liesblessure.

En dan nog even dit:

Voetballers van een amateurclub in Rotterdam hebben een gewapende overval op een benzinepomp voorkomen. De overvaller had de caissière met een mes bedreigd en geld uit de kassa meegenomen, maar hij kwam vast te zitten tussen de schuifdeuren van het tankstation, die door het personeel waren dichtgedaan.

Op dat moment liep net een voetballer van een club in de buurt langs. Die riep meteen zijn teamgenoten en met elkaar hielden ze de overvaller in bedwang tot de politie kwam.

Fijne dag!

Bron: nos.nl