Wekdienst 30/4: belangrijke dag voor Ajax en Japanse keizer treedt af

0
655

Goedemorgen! De Japanse keizer maakt in Tokio zijn aftreden officieel bekend bij een plechtige ceremonie. Ajax speelt vanavond in Londen in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur.

Het is vandaag bewolkt. Vooral vanochtend is het grijs, vanmiddag kan de zon af en toe doorbreken. Het blijft wel overal droog en de temperatuur ligt rond de 15 graden. De rest van de week is het vergelijkbaar weer: bewolkt, droog en rond de 15 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De rechtbank in Praag neemt een beslissing over het voorarrest van de Nederlandse broers die een ober zouden hebben mishandeld in de Tsjechische hoofdstad. Voor het eerst in ruim tweehonderd jaar treedt een Japanse keizer af. Akihito maakt zijn aftreden vanochtend om 10.00 uur Nederlandse tijd officieel bekend vanuit het keizerlijke paleis in Tokio. Zijn zoon Naruhito volgt hem op en wordt morgen ceremonieel ingewijd. Het is tien jaar geleden dat op Koninginnedag in Apeldoorn een aanslag werd gepleegd. In de Grote Kerk in de stad is vanmiddag om 16.00 uur een herdenking. Daarnaast is er ook nog een besloten bijeenkomst met de nabestaanden. Het is de laatste dag dat je de aangifte inkomstenbelasting kunt invullen en opsturen. En voetbalfans kijken waarschijnlijk al reikhalzend uit naar 21.00 uur. Dan speelt Ajax in Londen de eerste wedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Het duel is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

In de maand dat Netflix de eerste afleveringen van 13 Reasons Why online zette, steeg het aantal zelfmoorden onder jonge Amerikanen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania was het percentage zelfdodingen onder kinderen van 10 tot 17 in april 2017 bijna 29 procent hoger dan je zou verwachten.

De serie gaat over een tiener die zichzelf van het leven berooft. Op cassettebandjes die ze aan haar klasgenoten stuurt, noemt ze dertien redenen daarvoor. De onderzoekers benadrukken dat hun studie geen oorzakelijk verband aantoont.

Ander nieuws uit de nacht:

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein heeft zijn ontslag aangeboden. Rosenstein hield toezicht op het onderzoek van speciaal aanklager Mueller naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Dat onderzoek is vorige maand afgerond. Koningin Wilhelmina wilde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog laten onderzoeken of er een uitruil mogelijk was met de nazi’s. Dat schrijft Trouw op basis van een bundel met originele oorlogsdagboeken van haar minister van Buitenlandse Zaken, die vandaag verschijnt. Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een stap hebben gezet richting een klinische test die de ziekte ME/CVS kan aantonen. ME/CVS wordt gekenmerkt door ernstige uitputting, maar de diagnose is soms lastig te stellen.

En dan nog even dit:

In de jaarlijkse badpak-editie van Sports Illustrated staat voor het eerst een model met hoofddoek en boerkini. Daarmee schrijft de Somalisch-Amerikaanse Halima Aden geschiedenis, schrijven Amerikaanse media.

De foto’s van Aden werden gemaakt in haar geboorteland Kenia. Daar woonde ze in een vluchtelingenkamp, tot ze op haar zevende verhuisde naar de Amerikaanse staat Minnesota. In een interview vertelt Aden hoeveel de fotoshoot in Sports Illustrated voor haar betekent. “Ik voelde me vroeger nooit vertegenwoordigd, omdat ik in tijdschriften nooit een meisje met een hoofddoek zag. Dit is een droom die uitkomt.”

Fijne dag!

Bron: nos.nl