Wekdienst 3/3: Super Tuesday in de VS en Tweede Kamer praat over mbo-studenten

0
471

Goedemorgen! Het is Super Tuesday in Amerika. In veertien staten kan gestemd worden op de Democratische presidentskandidaten. En de Tweede Kamer praat over wet die de positie van mbo-studenten moet versterken.

Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af bij een overwegend matige wind. In de loop van de dag zijn er buien, sommigen met hagel of onweer. Het wordt 7 of 8 graden. Morgen is een vergelijkbare dag.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Super Tuesday: in veertien Amerikaanse staten kan worden gestemd op Democratische presidentskandidaten. Wie gaat het straks opnemen tegen president Trump? Joe Biden en Bernie Sanders zijn de grootste kanshebbers; Biden krijgt de steun van drie voormalige concurrenten. In het proces tegen Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, mogen nabestaanden spreken in de rechtbank van Utrecht. De eerste dag van het proces gister verliep tumultueus. Zo stak T. zijn middelvinger op naar de rechters en bespuugde hij zijn advocaat. De Tweede Kamer bespreekt een nieuwe wet die de positie van mbo-studenten moet versterken. Zo moeten ze bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof kunnen tijdens hun studie. Nu komen zwangere studenten regelmatig in de problemen met hun aanwezigheidsplicht, de urennorm en het maken en herkansen van tentamens. Het Centraal Planbureau komt met economische voorspellingen voor de rest van dit jaar en volgend jaar. Wat is de impact van het coronavirus?

Wat heb je gemist?

Gisteren zijn er in China 125 coronagevallen bijgekomen, het laagste aantal in anderhalve maand. De Chinese gezondheidsautoriteit brengt sinds 21 januari het het aantal besmettingen per dag naar buiten. Volgens de Chinese VN-ambassadeur wordt de situatie in zijn land steeds stabieler en is een “overwinning” op het coronavirus al mogelijk rond het begin van de lente.

In China zijn ruim 80.000 mensen besmet of besmet geweest. In het land zijn ruim 2800 mensen aan de gevolgen overleden.

Ander nieuws uit de nacht:

Waarschuwing voor gladheid op wegen in midden en westen van het land: natte weggedeelten kunnen bevroren zijn, waarschuwt het KNMI. In de provincies Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht geldt code geel. Netanyahu claimt verkiezingsoverwinning, patstelling lijkt te blijven: de verkiezingen waren de derde parlementsverkiezingen in een jaar omdat het premier Netanyahu niet lukte om een regering te vormen. Meeste Amsterdamse straten vernoemd naar mannen en niet-Amsterdammers: van de circa 6000 straatnamen in de stad, is 13 procent vernoemd naar een vrouw, blijkt uit onderzoek die de gemeente liet uitvoeren.

En dan nog dit:

In Nederland en België werd na middernacht een felle lichtflits gezien. Mensen in Nederland en België maakten rond 00.40 uur melding van een felle flits en sommigen legden het fenomeen zelfs vast:

Vanuit heel Nederland werd getwitterd over de lichtflits. Een gezin in Nijmegen filmde het vanuit de woonkamer:

Waarschijnlijk was de flits afkomstig van een meteoor die richting het oosten over de landen door de dampkring trok. Het is onduidelijk of de meteoor volledig is verbrand in de dampkring, of dat een deel terecht is gekomen op het aardoppervlak.

Fijne dag!

Bron: nos.nl