Wekdienst 3/11: Amerika kiest president • Nieuwe coronapersconferentie

0
388

Goedemorgen! Het is de dag van de Amerikaanse verkiezingen. Blijft president Trump nog vier jaar in het zadel of wint oud-vicepresident Joe Biden het Witte Huis? In Den Haag is vanavond een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen, die waarschijnlijk worden aangescherpt.

Vandaag is het wisselend bewolkt en wordt het bij een matige tot krachtige zuidwestenwind zo’n 12 graden. In de middag trekken met name boven het noordwesten buien over. Vanaf morgen is het een stuk rustiger. De zon is vaker te zien, maar warmer dan een graad of 12 is het niet.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het is Election Day in de Verenigde Staten en dag van de waarheid voor president Trump en zijn uitdager Joe Biden. De eerste stembureaus gaan om 12.00 uur Nederlandse tijd open. Een recordaantal van ruim 97 miljoen Amerikanen heeft al gestemd, waarvan een grote meerderheid per post. Vanwege al die stemmen per post kan het een tijdje duren voordat de uitslag bekend is. Vanaf 23.30 uur Nederlandse tijd is op NPO1 (en wereldwijd live via NOS.nl, de site en app) de nachtvullende uitzending NOS Amerika Kiest te zien. Om 19.00 uur houden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over eventuele aanvullende coronamaatregelen. Het kabinet overweegt om behalve de theaters en musea ook pretparken en dierentuinen voorlopig te sluiten. De maximale groepsgrootte op straat gaat waarschijnlijk van vier naar twee personen. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat mogelijk omlaag. De opvolger van de stint mag voor het eerst de openbare weg op. Het vernieuwde model werd onlangs goedgekeurd. De elektrische bolderkar werd in 2018 verboden na een fataal spoorwegongeluk in Oss, waarbij vier jonge kinderen om het leven kwamen.

Wat heb je gemist?

Bij meerdere schietincidenten in het centrum van Wenen zijn drie mensen omgekomen en 15 mensen gewond geraakt. De Oostenrijkse autoriteiten gaan uit van terrorisme.

Volgens een ooggetuige ging een dader bars en restaurants binnen en werd er zeker 100 keer geschoten. Eén dader is doodgeschoten door de politie. Eén dader is opgepakt en één persoon is nog voortvluchtig.

“Het is beslist een terroristische aanslag”, zei bondskanselier Kurz op een persconferentie. “Een antisemitische achtergrond wordt niet uitgesloten, gezien de locatie”, zei hij, doelend op de synagoge die naast een van de plekken staat waar is geschoten.

Ander nieuws uit de nacht:

Burgemeesters willen tijdelijk vuurwerkverbod, politieke meerderheid staat niet vast: de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad steunen de wens van de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en politiebond ACP om zo de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners te verlichten. Brandende vrachtwagen met drugsafval gevonden en geblust bij Deurne: het voertuig, met daarin vaten chemicaliën, stond in een bos, De politie onderzoekt waar de vrachtwagen vandaan komt. Opnamestop in vijf ziekenhuizen in de regio Rotterdam: het lukt deze ziekenhuizen niet meer om alle coronapatiënten op te vangen. Enkele ziekenhuizen hebben geen bedden meer beschikbaar.

En dan nog even dit:

Ze zijn beiden al (ver in) de 70 en hebben een indrukwekkende carrière achter de rug, die meerdere decennia overspant. BBC maakte een overzicht van de levens van presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden, met daarbij foto’s uit hun jonge jaren.

Zo is een jonge Donald Trump te zien in militair uniform, nadat hij naar de militaire academie was gestuurd omdat hij zich op school misdroeg. En een jonge sportieve Biden, die door maandenlang te oefenen voor de spiegel, het stotteren afleerde.

Fijne dag!

Bron: nos.nl