Wekdienst 29/6: Oranje speelt kwartfinale WK en het wordt tropisch warm

0
494

Goedemorgen! Oranje neemt het in de kwartfinale van het WK voetbal op tegen Italië. En in Den Haag wordt de vijftiende Veteranendag gehouden.

De zon laat zich volop zien dit weekend. Vooral vandaag loopt de temperatuur hard op. Het wordt 29 graden in het noorden tot plaatselijk 34 graden in het zuidoosten. Morgen zorgt een westenwind voor verkoeling. De maxima liggen dan tussen de 20 graden op het strand tot iets boven de 30 graden in het oosten en zuidoosten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De G20-top gaat verder in Japan. Het gaat onder meer over de handelsoorlog tussen de VS en China. In de binnenstad van Den Haag komen zo’n 4000 (oud-)militairen bij elkaar voor de vijftiende Veteranendag. De NOS doet vanaf 12.50 uur op NPO 1 en NOS.nl rechtstreeks verslag van Veteranendag met het Nationaal Defilé. En de Oranjevrouwen spelen de kwartfinale van het WK. De wedstrijd tegen Italië is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Wat heb je gemist?

De kapitein van het schip Sea-Watch 3 is door de Italiaanse politie gearresteerd, nadat ze het schip had afgemeerd in de haven van Lampedusa. Aan boord zijn 40 migranten die door de bemanning uit de Middellandse Zee zijn gehaald.

Het schip lag al een tijd stil voor Lampedusa, maar mocht van Italië niet aanmeren. De kapitein deed dat toch, omdat de situatie volgens haar aan boord nijpend was. Verschillende Europese landen zouden gisteren hebben aangeboden de migranten te willen opvangen. Wanneer ze van boord mogen, is niet bekend.

Ander nieuws uit de nacht:

Meer dan 7500 kinderen gedood of verwond door oorlog in Jemen: volgens de Verenigde Naties zijn er ook duizenden kinderen ingezet door de strijdende partijen, bijvoorbeeld als kindsoldaat. In Alkmaar is een man zwaargewond geraakt door een steekvlam tijdens een schoolfeest: het ongeluk gebeurde toen hij een vuur wilde aanwakkeren ter gelegenheid van het Sint Jansfeest. Derde verdachte Skripal-zaak gaf waarschijnlijk commando voor aanval: onderzoekscollectief Bellingcat heeft in samenwerking met BBC Newsnight kunnen achterhalen wat waarschijnlijk de taak was van de derde verdachte.

En dan nog even dit:

Mensen door het hele land hebben gisteravond rond half tien een fel licht of een vuurbal aan de hemel gezien. In de omgeving van Zwolle wordt tegelijkertijd gesproken over een doffe, harde knal. Op sociale media wordt gespeculeerd dat het een meteoriet was, maar het is niet duidelijk of dat ook echt zo is.

Gemiddeld komt er elke dag wel ergens op aarde een meteoriet neer, maar in verreweg de meeste gevallen komen ze terecht in een oceaan of in onbewoond gebied, zoals een woestijn, een steppe, een jungle of een ijsvlakte.

Drie miljoen kilogram ruimtestenen bereikt dagelijks de atmosfeer rond aarde, maar de meeste meteorieten verbranden in de dampkring of komen als stof en zandkorrels naar beneden. In sommige gevallen gaat dat gepaard met een harde knal als de lucht uitzet door de wrijving. Mogelijk is dat gisteravond in Nederland zichtbaar en hoorbaar geweest.

Fijne dag!

Bron: nos.nl