Wekdienst 29/5: CIDI betoogt in Den Haag en verbiedt rechter Hells Angels?

0
787

Goedemorgen! Vandaag bepaalt de rechter of motorclub Hells Angels wordt verboden en demonstreert het CIDI in Den Haag tegen antisemitisme.

De zon schijnt vaak flink en op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt 18 graden. Donderdag valt er wat regen, vrijdag is er al wat meer zon en in het weekeinde wordt het een stuk warmer.

Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De rechtbank in Utrecht bepaalt of motorclub Hells Angels mag blijven bestaan. Volgens het OM voert de motorclub een structurele gewapende strijd. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) demonstreert in Den Haag tegen antisemitisme en vóór het dragen van een keppeltje, onder het motto: keppel op. In Groningen, Arnhem, Eindhoven en Den Haag wordt door vakbonden opnieuw actiegevoerd voor een beter pensioen.

Wat heb je gemist?

De verhoging van de rente op studieleningen is hoogstwaarschijnlijk van de baan. De kans dat de Eerste Kamer volgende week tegen het kabinetsplan stemt, is zeer groot. Gisteravond zei ex-VVD-senator Duthler dat ze niet overtuigd is door de antwoorden van minister Van Engelshoven van Onderwijs. Zonder Duthler is er geen meerderheid voor het plan om de rente op studieleningen per 2020 voor tien jaar vast te zetten in plaats van voor vijf. Dat zou in de praktijk betekenen dat de rente omhooggaat.

Ander nieuws uit de nacht:

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland uit harde kritiek op de extra defensie-uitgaven van het kabinet. Voor de komende vijf jaar komt 461 miljoen euro vrij. Maar dat is veel te weinig om de NAVO-doelstelling van 2 procent van het bruto binnenlands product te halen, zegt Pete Hoekstra in de Volkskrant. De discussie over wie Jean-Claude Juncker moet opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie is op de lange baan geschoven. Op een extra top zijn de regeringsleiders van de EU het niet eens geworden. Myanmar heeft zich volgens Amnesty International dit jaar opnieuw schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. Bij zeven onwettige aanvallen tegen een rebellengroep in de deelstaat Rakhine kwamen veertien burgers om het leven en raakten zeker 29 mensen gewond.

En dan nog even dit:

Zeker zes herten zijn de afgelopen maanden in de Japanse stad Nara doodgegaan omdat ze kilo’s plastic in hun maag hadden. In de maag van een 17-jarige hinde werd eind maart deze klomp plastic van 3,2 kilo gevonden:

Juist vanwege de honderden tamme herten die er rondlopen, is Nara met zo’n twee miljoen bezoekers per jaar een grote trekpleister. Dierenbeschermers hebben toeristen opgeroepen voorzichtig te zijn met wat ze de dieren te eten geven. Ook wordt hun gevraagd om geen vuilnis achter te laten.

Fijne dag!

Bron: nos.nl