Wekdienst 29/11: wereldwijd klimaatacties en presentatie over MH17-proces

0
312

Goedemorgen! Vandaag horen we meer over hoe het MH17-proces eruit gaat zien. De rechtbank houdt daarover een presentatie in het Justitieel Complex Schiphol, waar het proces volgend jaar ook wordt gehouden. Verder zijn er wereldwijd klimaatacties, ook in Nederland.

De zon schijnt van tijd tot tijd en lokaal valt misschien nog een buitje. Het wordt vanmiddag 8 graden. In het weekend is het kouder, met in de nacht een graadje vorst. Vooral zaterdag en maandag is er geregeld zon en zondag zien we meer wolken.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In het Justitieel Complex Schiphol is een presentatie over hoe het MH17-proces er volgend jaar gaat uitzien. De rechtbank geeft daarin meer informatie over bijvoorbeeld de planning tijdens de eerste zittingsdagen. Het proces tegen de MH17-verdachten begint in maart 2020. Er is ruim een jaar voor uitgetrokken. Vandaag verschijnt er een onderzoeksrapport over de zaak van Joël S. Hij vermoordde vorig jaar de Amerikaanse Sarah Papenheim in haar studentenwoning in Rotterdam. Het onderzoek draait om de vraag of hulpverleners inschattingsfouten hebben gemaakt toen ze hem beoordeelden. Het Openbaar Ministerie eiste woensdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 24-jarige S. Over de hele wereld zijn er klimaatacties aan de vooravond van een grote klimaatconferentie in Madrid. Die begint maandag. In Nederland zijn op 18 plaatsen demonstraties aangekondigd, waaronder in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag, Leiden en Maastricht.

Wat heb je gemist?

ABN Amro heeft tientallen geldautomaten gesloten, op plekken waar het risico op plofkraken het grootst wordt geschat. De maatregel volgt op de vele plofkraken dit jaar en is genomen met het oog op de veiligheid van omwonenden.

Vergeleken met vorig jaar is het aantal plofkraken flink toegenomen, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Volgens de bank waren van die 61 criminele acties, vooral pinautomaten van ABN Amro het doelwit. De bank gaat op zoek naar alternatieven voor klanten.

Ander nieuws uit de nacht?

Vrouwen in Sudan krijgen meer vrijheid, nu de interim-regering een wet met strenge conservatieve gedragsregels heeft ingetrokken. De wet legde vrouwen onder meer op hoe ze zich moesten kleden en gedragen in het openbaar. Noord-Korea heeft opnieuw een rakettest uitgevoerd. Twee projectielen werden vanaf de oostkust afgevuurd, vermoedelijk om een meervoudige lanceerinstallatie te testen. Het staatspersbureau gaf beelden vrij van leider Kim Jong-un die toekijkt bij de test. Secretaris-generaal Siebe Riedstra, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid, stapt op. Hij zou toe zijn aan iets nieuws en heeft een nieuwe baan. In Mexico is een bekende vrij-klimmer omgekomen. De 31-jarige Brad Gobright viel bij een afdaling zo’n 300 meter naar beneden. Binnen de klimmerswereld stond hij bekend als een van de beste vrij-klimmers ter wereld.

En dan nog dit:

Een ludieke actie van Channel 4 is de Britse Conservatieven in het verkeerde keelgat geschoten. Nadat premier Johnson had afgezegd voor het klimaatdebat, verving de omroep hem voor een smeltende ijssculptuur in de vorm van een wereldbol.

Politieke stemmingmakerij, noemt Johnson het. Hij heeft een klacht ingediend bij de toezichthouder van het Britse Omroepbestel.

Zo zagen de sculpturen eruit:

Hoewel de Conservatieve Partij nog een minister stuurde om aan het debat deel te nemen, hielden de programmamakers het bij de smeltende sculptuur. Overigens werd ook Nigel Farage van de Brexitpartij vervangen door zo’n ijssculptuur. Volgens de omroep is het “een visuele metafoor voor beide partijen en een symbool voor de noodsituatie waarin de wereld verkeerd.”

Fijne dag!

Bron: nos.nl