Wekdienst 28/3: onderzoeksrapporten zaak Anne Faber en installatie Statenleden

0
441

Goedemorgen! Vandaag verschijnen er drie onderzoeksrapporten over Michael P., de moordenaar van Anne Faber. En de nieuwe Statenleden worden geïnstalleerd.

Het blijft nagenoeg overal droog en af en toe breekt de zon door. Het waait nauwelijks en ‘s middags is het een graad of 14. Ook morgen is het droog en zeer rustig lenteweer.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Er verschijnen drie onderzoeksrapporten over Michael P., de moordenaar van Anne Faber. Er is onder meer gekeken naar hoe P. de moord kon plegen terwijl hij in een psychiatrische kliniek in Den Dolder zat. Betrokkenen zeggen dat het een zwaar rapport wordt en de inhoud stevig is. Een week na de Provinciale Statenverkiezingen worden de nieuwe Statenleden geïnstalleerd. Maar niet in Flevoland, daar worden op verzoek van CDA de stemmen opnieuw geteld. De rechtbank in Breda doet uitspraak in de zaak tegen de Tilburgse ‘hennepfamilie’. Eerder zijn tegen vier leden van de familie K. celstraffen tot zes jaar geëist. De hoogste eis was voor Ton K., die leiding zou hebben gegeven aan een grote wietbende.

Wat heb je gemist?

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestrijding van outlaw motorcycle gangs (OMG’s), ofwel motorclubs die zich schuldig zouden maken aan het faciliteren van zware criminaliteit.

De wet zou nu op veel punten tekortschieten, waardoor de gevolgen van een verbod op motorclubs voorlopig beperkt blijven. Ook zetten de onderzoekers vraagtekens bij het huidige beleid van de overheid tegen motorbendes.

Ander nieuws uit de nacht:

Kabinet strenger op online drankverkoop minderjarigen: staatssecretaris Blokhuis wil winkels wettelijk verantwoordelijk maken voor de naleving van de leeftijdsgrens bij de thuisbezorging van alcohol. Meer toetsen dan mag op school: ‘Zeg je er iets van, moet je de klas uit’: tientallen leerlingen zeggen tegen NOS Stories dat hun school meer proefwerken op een dag opgeeft dan volgens de eigen schoolregels mag. Lagerhuis verwerpt alle alternatieven voor brexit-deal van May: geen van de acht moties over een plan B voor de brexit heeft het gehaald in het Lagerhuis. ‘Doodstraf dreigt vanaf volgende week voor homo’s in Brunei’: in het land treedt volgens Amnesty nieuwe, strenge islamitische wetgeving in werking, waarmee mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht gestenigd kunnen worden.

En dan nog even dit:

Het grootste deel van de Nederlanders is tevreden met zijn leven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Mannen en vrouwen ontlopen elkaar niet in hun levensgeluk.

Twee procent van de ondervraagden is ronduit negatief, twaalf procent staat er neutraal tegenover en de rest is dus in meer of mindere mate gelukkig.

Nederland scoort in een jaarlijks rapport van de VN over geluk al tijden goed. Dit jaar stond Nederland op de vijfde plek in de wereldranglijst.

Fijne dag!

Bron: nos.nl