Wekdienst 27/3: Rutte bezoekt aardbevingsgebied en er komt 737 MAX-nieuws

0
441

Goedemorgen! Premier Rutte gaat aardbevingsschade in Groningen bekijken en de rechter doet uitspraak in de zaak van de Utrechtse vergismoord.

Vandaag overheersen de wolkenvelden en breekt maar af en toe de zon door. In het noordoosten en oosten kan wat regen vallen, verder blijft het droog. Het wordt ongeveer 12 graden en er staat niet veel wind.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Boeing praat de luchtvaartautoriteiten bij over software-updates van het toestel 737 MAX na twee fatale crashes. Twee weken geleden stortte een 737 MAX neer in Ethiopië, met 157 doden tot gevolg. In oktober kwamen bij Indonesië al 189 inzittenden om toen eenzelfde type toestel neerstortte. Premier Rutte bezoekt de provincie Groningen. Hij loopt onder meer mee met een schade-expert die bevingsschade aan woningen opneemt. Ook bezoekt hij drie bedrijven in de regio. De rechter doet vanmiddag uitspraak in de zaak van de Utrechtse vergismoord. Het OM eiste 26 jaar tegen de twee verdachten die volgens de officier van justitie Hakim Changachi doodschoten in een portiek in de wijk Overvecht. Het beoogde doelwit was Khalid H., die in dezelfde flat woonde.

Wat heb je gemist?

Nederland, Australië en Rusland hebben deze maand een eerste gesprek gevoerd over de aansprakelijkheid van Rusland voor de ramp met vlucht MH17. Dat maakten minister Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Marise Payne bekend op een persconferentie in Australië.

Vorig jaar stelden Nederland en Australië Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van de MH17 boven Oost-Oekraïne. Wat er uit het gesprek van eerder deze maand is gekomen, is niet bekend.

Door het neerhalen van vlucht MH17, op 17 juli 2014, kwamen alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden om het leven. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. Er kwamen 38 Australiërs om.

Ander nieuws uit de nacht:

Er is ‘nieuw ontlastend bewijs in de Deventer moordzaak’. Er is een cd-rom opgedoken met daarop ontlastend bewijsmateriaal voor de veroordeelde fiscalist Ernest Louwes. De gemeenteraad van Zandvoort geeft unaniem groen licht voor Formule 1. De komende vier jaar komt er daardoor vier miljoen euro vrij om het evenement binnen te halen. En de schade bij banken door phishing neemt explosief toe. Oplichters worden steeds creatiever en sturen steeds betere phishing-mails, waarin ze slachtoffers verleiden op een malafide link te klikken.

En dan nog even dit:

Banners, borden, dranghekken en vrijwilligers. Het wordt allemaal de komende periode ingezet om toeristen uit de bloemenvelden in de Bollenstreek te houden. Kwekers zijn het zat dat toeristen bloemen kapot trappen als ze de bollenvelden in lopen voor een foto.

“Ze lopen over de velden en springen van pad naar pad. Dat geeft schade, ze vertrappen de tulpen”, zegt bloembollenkweker en initiatiefnemer Simon Pennings. Vorig jaar werden er ook al borden geplaatst, maar desondanks had Pennings naar eigen zeggen 10.000 euro schade op een perceel.

Daarom komt er nu een nieuwe campagne. Langs de velden worden banners, borden en dranghekken geplaatst. Op drukke weekenddagen zullen vrijwilligers de toeristen opvangen bij de velden en ze doorverwijzen naar plekken waar ze foto’s kunnen maken.

Fijne dag!

Bron: nos.nl