Wekdienst 26/6: bevindingen commissie-Cohen en debat Democratische kandidaten

0
339

Goedemorgen! De commissie-Cohen presenteert zijn bevindingen over compensatie door de Nederlandse Spoorwegen aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en nabestaanden. En de rechter doet uitspraak tegen een man die bij een ongeluk een 8-jarig jongetje doodreed.

De komende dagen blijft het vrij zonnig weer. Wel zien we grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. In het noorden is het rond de 20 graden, in het zuiden tussen de 27 en 30 graden. Zaterdag wordt het overal weer een stuk warmer.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De commissie-Cohen presenteert zijn bevindingen over compensatie door de Nederlandse Spoorwegen aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en nabestaanden. In de VS gaan de belangrijkste Democratische kandidaten die willen strijden om het Amerikaanse presidentschap voor het eerst met elkaar in debat. De rechtbank in Utrecht doet uitspraak in de zaak tegen de man die in maart een fataal ongeluk in Nieuwegein veroorzaakte. Bij het ongeluk kwam een jongen van 8 om het leven, een jongen van 10 raakte zwaargewond, net als zijn moeder, die voor in de auto zat. De vader raakte eveneens gewond. Tegen de man, die te veel gedronken had, is 6 jaar cel geëist.

Wat heb je gemist?

De Nederlandse taal, Koningsdag en Pakjesavond zijn het meest typerend voor Nederland. Dat blijkt na groot wetenschappelijk onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Op plek 4 en 5 staan fietsen en de Elfstedentocht.

Nederlanders zijn het in grote lijnen eens over wat typisch Nederlands is, maar niet altijd over de invulling daarvan. Het debat ‘vrijheid’ bijvoorbeeld, daar zijn verschillende visies over, en dat is te zien in het debat rond Zwarte Piet, zegt het Planbureau.

Polarisatie is volgens de ondervraagden de grootste bedreiging voor de Nederlandse identiteit, gevolgd door de islam.

Dit zijn de opvallendste conclusies van het onderzoek:

Ander nieuws uit de nacht:

Kabinet pakt kiesstelsel aan: daarmee wil het kabinet ervoor zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen. Zo moet het mogelijk worden om een algemene stem uit te brengen op een partij óf specifiek op een kandidaat van die partij. Beeld van verdronken vader met dochtertje op weg naar VS gaat de wereld over: de man en het 1 jaar oude meisje verdronken in de Rio Grande, de rivier tussen Mexico en de Verenigde Staten. Volgens velen staat het beeld symbool voor de risico’s die migranten nemen om Amerika te bereiken. Oranje ontsnapt via penalty uit greep Japan en is kwartfinalist WK: in Rennes won Oranje met 2-1 van Japan. Kort voor het einde benutte Lieke Martens een omstreden penalty. De tegenstander van Oranje in de kwartfinale is Italië, die wedstrijd is zaterdagmiddag in Valenciennes.

En dan nog even dit:

Het is overal warm deze dagen, maar de gevoelstemperatuur kan behoorlijk verschillen. Vooral in binnensteden voelt het een stuk warmer aan, blijkt uit een analyse. In steden staan gebouwen dicht op elkaar, zijn veel pleinen en is weinig schaduw en wind. Daardoor kan de gevoelstemperatuur oplopen tot soms wel 46 graden Celcius.

De analyse wordt onder meer in Den Bosch gebruikt. Daar hebben ze ervoor gekozen om een plein waar vanavond een opera wordt uitgevoerd pas relatief kort van tevoren vrij te geven voor het publiek.

Fijne dag!

Bron: nos.nl