Wekdienst 26/12: herdenkingen tsunami 2004 en Tweede Kerstdag

0
386

Goedemorgen! Het is vandaag 15 jaar geleden dat het gebied rond de Indische Oceaan werd getroffen door een verwoestende tsunami. En de Israëlische Likud-partij van premier Netanyahu stemt over het partijleiderschap.

Veel bewolking vandaag op Tweede Kerstdag. Maar af en toe schijnt ook de zon. In de namiddag en avond vooral in het zuidwesten kans op wat lichte regen of motregen. Het wordt een graad of 6. Ook morgen vrij rustig weer met mogelijk wat motregen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Israëlische Likud-partij van premier Netanyahu stemt over het partijleiderschap. Netanyahu heeft twee keer geen regering kunnen vormen en de kritiek vanuit zijn eigen partij neemt toe. Likud-parlementslid Gideon Saar hoopt Netanyahu te kunnen verslaan. Gisteren werd Netanyahu nog tijdens een verkiezingstoespraak van het podium gehaald toen er een melding kwam dat er een raket was afgevuurd. Vandaag precies 15 jaar geleden werd het gebied rond de Indische Oceaan getroffen door een verwoestende tsunami. Meer dan 220.000 mensen verloren het leven. De natuurramp wordt op verschillende plekken herdacht. En zit jij nog vol van gisteren? Het is Tweede Kerstdag, dus veel Nederlanders zullen vanavond opnieuw genieten van een kerstdiner. De 24-jarige Esther Bouwman vindt dat ook daklozen zo’n chique diner verdienen, daarom kookt ze vandaag op eigen initiatief voor de daklozen van de Nachtopvang in Amersfoort.

Wat heb je gemist?

Rusland zegt een schip achter de hand te hebben om de bouw van de gaspijpleiding naar Duitsland af te maken. Dat schrijft een Russische krant. Door sancties van Amerika heeft de aanleg van de Nord Stream 2-gaspijpleiding vertraging opgelopen. Het Nederlands-Zwitserse bedrijf dat de leiding aanlegt, heeft vorige week de werkzaamheden stopgezet, uit angst om opdrachten uit Amerika mis te lopen.

De VS is een groot tegenstander van de gasverbinding. Het land denkt dat Europa erdoor afhankelijker wordt van Russisch gas.

Ander nieuws uit de nacht:

Doden door orkaan Phanfone op de Filipijnen: de orkaan kwam vlak voor Kerst aan land. Zeker 16 mensen zijn omgekomen. Duizenden mensen zijn geëvacueerd en opgevangen in onder meer schoolgebouwen. Italiaanse minister van Onderwijs stapt op uit onvrede over budget: bij zijn aantreden in september zei minister Fioramonti al dat hij zou opstappen als het onderwijsbudget niet met drie miljard euro zou worden verhoogd. Ex-man van Noorse prinses Märtha Louise overleden: Ari Behn was 47. Volgens Noorse media heeft hij zelf een eind aan zijn leven gemaakt.

En dan nog even dit:

De ouders van een doodzieke Nederlandse kleuter hebben hulp aangeboden gekregen van drie mensen uit de omgeving van Antwerpen. De 4-jarige Isabella werd begin deze maand opgenomen in een ziekenhuis in Antwerpen omdat er geen plek was op de kinderafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen.

Vader Benny Kruisselbrink vertelde onlangs in het AD dat hij al drie weken in een hotel in Antwerpen bivakkeert om zo dicht mogelijk bij zijn zieke dochter te kunnen zijn. Daarop boden drie Antwerpenaren hem spontaan een slaapplaats aan in hun huis. “Er was zelfs een dame die voor ons wilde koken en de was wilde doen. Zó ongelooflijk lief”, zegt hij in het AD.

Fijne Tweede Kerstdag!

Bron: nos.nl