Wekdienst 25/11: Marco Kroon voorgeleid en boeren houden protestacties

0
530

Goedemorgen! Onderscheiden militair Marco Kroon staat voor de rechter wegens het mishandelen van een agent en actiegroep Farmers Defence Force houdt protestacties langs snelwegen.

Vandaag is er veel bewolking. In de avond neemt de kans op lichte regen toe. Het wordt maximaal 11 graden bij een toenemende zuidelijke wind. Ook de komende dagen is het meestal bewolkt. Wel regent het soms. Het is behoorlijk zacht bij maxima rond 10 en minima rond 8 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Arnhem staat Marco Kroon voor de rechter. De drager van de Willems-Orde moet zich verantwoorden voor misdragingen die hij volgens het OM tijdens carnaval in Den Bosch heeft gepleegd. Hij zou een agent een kopstoot hebben gegeven nadat hij was betrapt op wildplassen. Actiegroep Farmers Defence Force is van plan met trekkers langs opritten van snelwegen gaan staan. Er is vanmiddag een gesprek met minister Schouten over het alternatieve stikstofplan. De boeren willen met de actie de druk op voeren. En de Franse regering maakt de plannen bekend tegen huiselijk geweld. Dit jaar zijn er in Frankrijk 130 vrouwen bij huiselijk geweld omgekomen. Gisteren was er in Parijs een grote demonstratie, omdat de regering te weinig aan het probleem zou doen. Het is precies 44 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Dat wordt gevierd met onder meer een feestelijke parade en een defilé.

Wat heb je gemist

Eenverdieners met een gemiddeld inkomen kunnen bijna nergens nog een huis kopen, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.. Ze kunnen zo’n anderhalve ton lenen, maar 95% van de huizen in Nederland is duurder. Commercieel directeur Menno Luyten van De Hypotheker noemt het schrijnend dat eenverdieners steeds minder koopmogelijkheden hebben. Vooral in Utrecht en Brabant zijn alleenstaanden slecht af: minder dan 2% van de woningen zijn daar goedkoper dan 150.000 euro.

Ander nieuws uit de nacht:

Bij de eerste lokale verkiezingen in Hongkong sinds de onrusten daar begonnen, hebben de kandidaten die de demonstranten steunen, overtuigend gewonnen. Wegens de aanhoudende massale demonstraties tegen de Chinese invloed in Hongkong, werd de stembusgang gezien als een referendum. De Spaanse politie heeft een onderzeeboot onderschept met zo’n 3000 kilo cocaïne aan boord. Volgens de Spaanse media gaat het om een onderzeeër uit Colombia. Nederland wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in de afgelopen zomermaanden zo’n 10 miljoen gasten uit binnen- en buitenland vakantie vierden in Nederland. Dat is 4,4 procent meer dan in 2018.

En dan nog even dit:

De verkeersveiligheid rond scholen zou flink kunnen verbeteren als er niet zoveel verkeer langs de scholen rijdt. Daarom moeten routeplanners en navigatie-apps in het aangeven van de routes straten met scholen gaan vermijden, vindt de ChristenUnie. Een vermindering van het verkeer rond school, maakt het voor kinderen een stuk veiliger om van en naar school te lopen of fietsen.

CU-kamerlid Stieneke van der Graaf wil dat verkeersminister van Nieuwenhuizen (VVD) net als haar Vlaamse collega, minister Weyts, in gesprek gaat met bedrijven die navigatie-apps ontwikkelen.

Fijne week!

Bron: nos.nl