Wekdienst 24/10: Laatste dag voor ‘Super Mario’ Draghi en Franco herbegraven

0
515

Goedemorgen! De ministers van Defensie van de NAVO-landen zijn bijeen in Brussel en de restanten van de Spaanse dictator Franco worden verwijderd uit het praalgraf waar hij nu ligt.

Het is overwegend bewolkt, verspreid kan er wat lichte regen vallen. In de middag is er meer ruimte voor de zon en wordt het ongeveer 17 tot 20 graden. In de avond wordt de bewolking vanuit het westen dikker en neemt de kans op een enkele bui toe.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De ministers van Defensie van de NAVO-landen zijn bijeen in Brussel. Ze praten waarschijnlijk ook over de inval van NAVO-lid Turkije in Noord-Syrië. Na acht jaar vertrekt ECB-bankpresident Mario Draghi. Vanmiddag is ‘Super Mario’ Draghi’s laatste bestuursvergadering en geeft hij zijn laatste persconferentie. Lees hier meer over zijn laatste werkdag. En vandaag worden de resten van oud-dictator Francisco Franco weggehaald uit de zogenoemde Dodenvallei bij Madrid. Hier liggen duizenden medestrijders én slachtoffers van de generaal en daar hoort hij niet thuis, volgens de Spaanse regering.

Wat heb je gemist?

Oud-minister van Justitie Ivo Opstelten geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt in de zogenoemde bonnetjesaffaire. De oud-politicus doet die uitspraken in de biografie die vandaag over hem verschijnt, aldus het AD.

Opstelten verwijt zichzelf onder meer adviezen te hebben genegeerd van zijn ambtenaren om niet te speculeren over de kwestie. Zo gokte hij tijdens een debat welk bedrag er ongeveer geschikt was met crimineel Cees H.

Anders nieuws uit de nacht:

‘OM wil steeds meer Syriëgangers terughalen, tegen wil van kabinet’: volgens NRC is de lijst met namen in de afgelopen maanden drie keer zo lang geworden. Identificatie truckdoden Engeland begonnen, huiszoekingen bij bestuurder: het voertuig is verplaatst naar een nabijgelegen havengebied, waar de lichamen uit de truck worden gehaald. Recordschade in Texas door reeks tornado’s: bomen werden uit de grond getrokken, gevels waaiden van huizen en elektriciteitspalen knakten om.

En dan nog even dit:

De vrouw die het onbedoeld het symbool werd van de aanslag op luchthaven Zaventem heeft na drie jaar contact met een man die haar heeft gered. De foto van de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar ging heel de wereld over. De vrouw was na al die tijd nog op zoek naar één man die haar had geholpen na de ontploffing, en schakelde een Belgisch televisie-programma in. Bij de redactie kwamen honderden tips binnen.

Toen de derde man in het programma voorbijkwam, een medewerker van een beveiligingsbedrijf, herkende ze hem meteen. Zelf is hij er nuchter onder. “Voor mij voelt het alsof ik gewoon mijn werk deed. Er waren zoveel andere mensen die nog veel meer gedaan hebben”, zegt Luc Lowel in het programma.

Bekijk hier hoe de vrouw tot haar grote vreugde weer met haar redder kon praten:

Fijne dag!

Bron: nos.nl