Wekdienst 23/2: Wind hindert carnavalsoptochten en paus praat over migratie

0
554

Goedemorgen! Een domper voor veel carnavalsvierders: vanwege de stevige wind zijn in veel steden de optochten afgelast. Verder bezoekt de paus in het Italiaanse Bari een bijeenkomst met zo’n zestig bisschoppen over migratie.

Het regent geruime tijd. In de loop van de middag wordt het geleidelijk droger vanuit het noorden. Het wordt 8 tot 12 graden en vooral in het zuiden kan het fors waaien met windstoten. De komende dagen blijft het wisselvallig weer met soms veel wind. De temperatuur daalt geleidelijk iets.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Vanwege de harde wind zijn tal van carnavalsoptochten afgelast. Onder meer door optochten in Heerlen, Sittard en Tilburg is een streep gezet. Waar ze minder last hebben van de wind? Op Aruba. In Oranjestad wordt voor de 66ste keer de Grand Parade gehouden, het hoogtepunt van het carnavalsseizoen op het eiland. De paus bezoekt in het Italiaanse Bari een bijeenkomst met zo’n zestig bisschoppen uit landen rond de Middellandse Zee. Er is de afgelopen dagen door de bisschoppen onder meer gesproken over migratie. Het slotdocument wordt aangeboden aan de paus. Epke Zonderland hoopt in Melbourne zicht te houden op deelname aan de Spelen in Tokio. De voortekenen zijn goed. De Fries plaatste zich als eerste voor de rekstokfinale. Maar hij moet het toernooi winnen om weer op gelijke hoogte te komen met de Japanner Miyachi, zijn belangrijkste rivaal in een strijd om een olympisch ticket.

Wat heb je gemist?

Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Nevada gewonnen. Hij werd al als favoriet gezien nadat hij de meeste stemmen haalde in de eerste twee voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire.

Oud-vicepresident Joe Biden kwam als tweede en oud-burgemeester Pete Buttigieg als derde uit de bus.

Het wachten is nu vooral op Super Tuesday, 3 maart. Dan zijn er in veertien staten tegelijk voorverkiezingen en wordt het steeds duidelijker wie het in november tegen president Trump zal opnemen.

Anders nieuws uit de nacht:

Italië isoleert noordelijke gemeenten om virus-uitbraak te beteugelen: Het aantal coronabesmettingen in dat gebied is in een paar dagen opgelopen tot 76. De Italiaanse regering heeft noodmaatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dode bij steekpartij Alphen aan den Rijn, verdachte aangehouden: Drie anderen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onduidelijk wat er in gebeurd aan het Topaasplantsoen.

Carnaval Braziliaanse deelstaat overschaduwd door geweld rond politiestaking: Door de staking van de militaire politie is het geweld in de deelstaat Ceará fors toegenomen. In drie dagen tijd zijn 88 mensen gedood.

Arbiter Nijhuis wil discussie in Zeist: ‘Wanneer moet de VAR ingrijpen?’: Hij was zelf verantwoordelijk voor twee veelbesproken momenten tijdens de eredivisiewedstrijd Feyenoord- Fortuna Sittard. Maar na afloop krabde Nijhuis zich op z’n achterhoofd: “Moeten we hiervoor wel de VAR inzetten?”, vroeg hij zich na afloop af.

En dan nog dit:

Een bijzondere invalbeurt in het ijshockey gisteravond. De man die normaal de ijsmachine bestuurt is als goalkeeper ingevallen voor de Carolina Hurricanes. Zij verloren in de wedstrijd zowel hun eerste als de reservekeeper. De regels schrijven voor dat het thuisspelende team in zo’n geval voor een vervanger moeten zorgen.

De Toronto Maple Leafs besloten de man die normaal gesproken met een zamboni de ijsvloer prepareert in te zetten. En dat deed hij niet onverdienstelijk. De 42-jarige Canadees David Ayres stopte acht schoten van de Maple Leafs. En mede daardoor wisten de Hurricanes met 6-3 te winnen.

Ayres werd hiermee de oudste goalie die tijdens zijn debuut een wedstrijd wint op het hoogste ijshockeyniveau in de Verenigde Staten en Canada.

Fijne dag!

Bron: nos.nl