Wekdienst 22/8: Prinsengrachtconcert zonder bootjes • NK wielrennen voor vrouwen

0
481

Goedemorgen! Wielrensters strijden in Drenthe om de Nederlandse titel op de weg en het Prinsengrachtconcert is dit jaar niet op het water, maar in de binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam.

Vandaag wisselen stapelwolken, zon en een paar buien elkaar af. Lokaal komt onweer voor. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 20 tot 25 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Prinsengrachtconcert wordt vanwege het coronavirus dit jaar niet gevierd met publiek op pontons in de Prinsengracht in Amsterdam. In plaats daarvan treden een pianist, violiste en cellist op in de binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam. Dit wordt uitgezonden om 21.20 uur op NPO 2 en NPO Radio 4. In Den Haag is een demonstratie voor legalisatie van het gebruik van elektrische step, e-skateboards en soortgelijke voertuigen. Die zijn momenteel verboden op de weg en de actievoerders vinden dat Nederland daarmee achterloopt in Europa. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken is in Nederland voor diplomatiek overleg. De nieuwe Surinaamse regering wil dat meer Nederlandse Surinamers bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname. De NOS zendt vanaf 15.30 uur het NK wielrennen voor vrouwen uit. Ze rijden zeventien ronden van 7,3 kilometer op en rond de VAM-berg in Drenthe. Publiek is vanwege corona niet welkom. De wedstrijd is te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is onderweg naar Duitsland. Rond 04.00 uur vannacht vertrok een Duits vliegtuig vanaf de luchthaven van de Siberische stad Omsk naar een kliniek in Berlijn.

Navalny’s team denkt dat hij is vergiftigd en wil daarom niet dat hij in Rusland wordt behandeld. De hoofdarts van het ziekenhuis in Omsk zegt dat er bij Navalny een zeldzame stofwisselingsaandoening is vastgesteld, en dat er geen gif in zijn lichaam is gevonden.

Dit zijn beelden van Navalny’s vertrek uit Omsk:

Ander nieuws uit de nacht:

Twee doden bij botsing op dijk in Dirksland: bij het ongeluk op de Oudelandsedijk waren twee auto’s betrokken. Een van de auto’s belandde in de sloot. Volgens Rijnmond zijn er naast de twee doden ook twee mensen gewond geraakt. Ebola-epidemie in Congo nog niet voorbij: volgens de WHO zijn in minder dan drie maanden tijd honderd gevallen van ebola geregistreerd in het noordwesten van het Afrikaanse land. Actrice Lori Loughlin (Full House) 2 maanden cel in voor studiefraude: ze is veroordeeld voor haar deelname aan een complot om studenten via omkoping aan een plek op een elite-universiteit te krijgen.

En dan nog even dit:

Nederlandse podia en theaterproducenten vragen zich af of ze na het aflopen van de overheidssteun het hoofd boven water kunnen houden. Vanwege de afstandsregels mag zo’n 20 procent van de stoelen worden bezet. Maar ook die kaarten worden soms nauwelijks verkocht, omdat veel mensen nog schuw zijn om naar het theater te gaan.

Ellen ten Damme staat voor het eerst in maanden weer op de planken. Ze vertelt over de impact van de coronacrisis op haar artistieke carrière:

Fijne dag!

Bron: nos.nl