Wekdienst 21/7: Weekcijfers RIVM • Alternatieve Nijmeegse Vierdaagse van start

0
259

Goedemorgen! Vandaag begint de alternatieve Nijmeegse Vierdaagse, doet de Raad van State uitspraak over het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen en komt het RIVM met de weekcijfers over het coronavirus.

Eerst het weer: vandaag zijn er perioden met zon, maar geleidelijk ontstaan ook stapelwolken. In het noorden van het land kan een enkele bui vallen. Het wordt 18 tot 23 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het RIVM komt met nieuwe weekcijfers over het aantal coronabesmettingen in Nederland. Hoogleraar en lid van het Outbreak Management Team Andreas Voss zei zondag dat het aantal vastgestelde besmettingen oploopt en dat dat over vier of vijf weken kan leiden tot meer opnames op de intensive care. Maar er is geen reden tot ongerustheid, zei hij. “Deze stijging was te verwachten na het loslaten van de lockdown.” De Raad van State doet uitspraak over het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Een rechter oordeelde eerder dat er geen herten meer afgeschoten mogen worden, nadat verschillende dierenwelzijnsorganisaties een zaak hadden aangespannen. De provincie Flevoland en Staatsbosbeheer gaan nu tegen die uitspraak in hoger beroep: zij vinden dat het noodzakelijk is om bepaalde aantallen herten te doden, om zo overbegrazing van het natuurgebied te voorkomen. De Nijmeegse Vierdaagse zou eigenlijk vandaag beginnen, maar vanwege het coronavirus gaat het wandelevenement niet door. Toch trekken ruim 15.000 mensen hun wandelschoenen aan voor een ander evenement: een alternatieve vierdaagse, in hun eigen omgeving.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Nijmeegse Vierdaagse niet doorgaat. Bekijk hier een terugblik op het wandelevenement, dat voor het eerst werd georganiseerd in 1909:

Wat heb je gemist?

De 27 regeringsleiders van de Europese Unie zijn eruit: er is een deal over het coronaherstelfonds en de meerjarenbegroting van de EU. Na opnieuw een lange nacht vergaderen hielden voorzitter Charles Michel van de Europese Raad en Ursula von der Leyen van de Europese Commissie een persconferentie waarin ze het onderhandelingsakkoord toelichtten. Ze spraken van een “historisch moment” voor Europa.

Het akkoord is het sluitstuk van lange onderhandelingen over het herstelfonds, waarmee 750 miljard euro gemoeid is voor landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Er was veel gedoe over de samenstelling van het fonds. Uiteindelijk bestaat het voor 390 miljard aan subsidies en voor 360 miljard aan leningen. Landen die subsidies krijgen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen en hervormingen doorvoeren. Dat was een van de eisen van Nederland.

Ander nieuws uit de nacht:

Onderzoek: thuiswerken en videovergaderen zijn blijvertjes. Nederlanders lijken zich aan te passen aan de beperkingen van de coronacrisis. Onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid concluderen bijvoorbeeld dat bijna de helft van de mensen die nu thuiswerken dat wil blijven doen. Ook het reisgedrag lijkt blijvend te veranderen. Vijf kinderen komen om bij ongeluk op Franse snelweg. De kinderen, tussen de 3 en 14 jaar oud, zaten met drie volwassenen en nog een kind in een minivan. Ze zouden allemaal bij dezelfde familie horen. De vier andere inzittenden zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Neergestorte marinehelikopter bij Aruba gezonken, bergen wordt moeilijk. De helikopter lag op de kop in zee en werd drijvend gehouden door vier grote plastic ballonnen. Doordat er twee knapten, is het toestel gezonken. Over de oorzaak van de crash zondag, waarbij twee van de vier bemanningsleden om het leven kwamen, is nog altijd veel onduidelijk. Zeven jongeren vermoord bij meer in Panama. De zeven hoorden bij een grotere groep lokale jongeren die wilden zwemmen in het Gatúnmeer, in het midden van het land. Volgens zes jongeren die wisten te ontkomen, werden ze aangevallen door twee gewapende mannen.

En dan nog even dit:

De politie deed in Vlaardingen gisteren een verbazingwekkende vondst: een kleine auto met daarin één volwassene en maar liefst tien kinderen. Volgens Rijnmond was het gezelschap op weg naar een overdekte speeltuin voor een kinderfeestje. “De collega bleef tellen”, schrijft de politie op Twitter.

Op het vervoeren van meer personen dan er zitplaatsen zijn staat een boete van 160 euro.

Fijne dag!

Bron: nos.nl