Wekdienst 21/2: Erkenning voor slachtoffers jeugdzorg en verkiezingen Iran

0
334

Goedemorgen! In Iran wordt vandaag gestemd voor een nieuw parlement en in Nieuwegein komen slachtoffers van geweld in de jeugdzorg bij elkaar.

Het weer: de dag begint met zonnige perioden, maar al snel neemt de bewolking toe. In het noorden kan wat lichte regen vallen. Het wordt ongeveer 9 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Iraniërs gaan naar de stembus voor een nieuw parlement. Tegelijkertijd is minister Blok van Buitenlandse Zaken op bezoek in het land. In Kaapstad wordt besloten of zakenman Guus Kouwenhoven wordt uitgeleverd aan Nederland. Hij is in 2017 in Liberia veroordeeld tot 19 jaar cel voor wapenhandel en oorlogsmisdaden maar verblijft nog altijd in Zuid-Afrika. En vandaag is de uitspraak in de rechtszaak tegen Sammy G. uit Deurne. Hij heeft geprobeerd supermarktconcern Ahold Delhaize voor tonnen af te persen. De eis is vier jaar cel.

Wat heb je gemist?

Het kabinet komt met een compensatieregeling voor slachtoffers van geweld of seksueel misbruik in de Jeugdzorg. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat van alle kinderen die na de oorlog in jeugdzorg-instellingen hebben gezeten, driekwart te maken heeft gehad met fysiek, verbaal of seksueel geweld.

De ministers De Jonge van Volksgezondheid en Dekker voor Rechtsbescherming hebben daarvoor al excuses aangeboden. Nu komt daar een compensatieregeling bij. Hoe hoog die is, horen de slachtoffers vanmiddag. Dan is er ook een lotgenotenbijeenkomst in Nieuwegein.

Ander nieuws uit de nacht:

‘Ov-bedrijven gaan zware overtreders zelf beboeten’: bij geweld, vandalisme of bedreiging gaan ov-bedrijven een bedrag van minstens 313 euro in rekening brengen als schadevergoeding, boven op de straf die justitie oplegt, schrijft De Telegraaf. Meeste waardering voor station Klimmen-Ransdaal, minste lof voor Lage Zwaluwe: treinreizigers waarderen de Nederlandse stations steeds meer, zegt de NS na eigen onderzoek. Ruim driekwart geeft als rapportcijfer een 7 of hoger. Nederlandse passagiers Westerdam aangekomen op Schiphol: 39 passagiers zijn gisteren met tientallen anderen vertrokken uit Cambodja. Geen van hen is besmet met het coronavirus. AZ vecht zich in slotfase naast stug LASK Linz: AZ heeft in de knock-outfase van de Europa League thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen LASK Linz. Ajax leed eerder op de avond een pijnlijke nederlaag. De Amsterdammers verloren in Spanje met 2-0 van Getafe.

En dan nog even dit:

Onder de doden bij de aanslag op de twee shishabars in het Duitse Hanau zijn vijf Turkse staatsburgers, zo bleek gisteravond. Mohammed probeerde zich te verschuilen voor de aanslagpleger. Hij werd in zijn schouder geschoten maar overleefde het. De man die naast hem lag, werd in zijn keel geschoten; voor hem kwam hulp te laat.

Vanuit een ziekenhuisbed vertelt hij dat hij in de Arena Bar & Café aan het eten was met zo’n tien anderen:

Door heel Duitsland zijn gisteravond wakes gehouden voor de slachtoffers. De politie onderzoekt nog of de dader vooraf anderen op de hoogte heeft gebracht van zijn moordplannen.

Fijne dag!

Bron: nos.nl