Wekdienst 2/12: klimaattop in Spanje en Formule 1-presentatie Zandvoort

0
399

Goedemorgen! In Madrid is premier Rutte aanwezig bij de klimaattop en in Zandvoort wordt bekendgemaakt hoe het gaat met de verbouwing die nodig is voor de Formule 1-race van volgend jaar.

Wolken en zon wisselen elkaar af, en plaatselijk valt een buitje. Het wordt 5 tot 9 graden. De komende dagen blijft het het vrijwel droog en rustig weer met nu en dan zon. De temperatuur verandert niet veel.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Madrid begint een grote klimaattop die duurt tot 13 december. Op de top moeten de laatste afspraken worden gemaakt over de uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs. Ook premier Rutte komt naar de Spaanse hoofdstad. In Zandvoort is een presentatie over de Formule 1. Het circuitpark doet uit de doeken hoe het ervoor staat met de verbouwing die nodig is voor de terugkeer van de Grand Prix volgend jaar. In het Stedelijk Museum in Amsterdam begint de nieuwe directeur Rein Wolfs. Straks na 09.00 uur vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal waarom een museumbaas humor nodig heeft.

Wat heb je gemist?

Heel veel mensen verwachten deze decembermaand weer pakjes in de bus. Maar er gaat vaak wat mis met de bestellingen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de mensen die in 2019 online iets kocht, daar klachten over heeft.

Vooral bestellingen die te laat worden afgeleverd, zorgen voor irritatie. Maar ook beschadigde pakketjes en producten en een website die niet goed werkt, doen af aan het online winkelplezier.

Zo’n 80 procent van de 5600 ondervraagden gaf aan online iets te hebben gekocht. Ook wordt er steeds meer uitgegeven aan aankopen via internet. Het gaat dan niet alleen om kleding, kadootjes, reizen en tickets, maar ook om het bestellen van maaltijden.

Ander nieuws uit de nacht:

Handelaren in illegaal vuurwerk maken gebruik van drugsroutes om illegaal vuurwerk naar Nederland te smokkelen. De distributielijnen komen overeen met die voor de hennephandel, meldt het AD op basis van gesprekken met de politie. Onrust in de Haagse wijk Duindorp: er werden brandjes gesticht en vernielingen aangericht. Na inzet van de ME werd het weer rustig. De onrust heeft mogelijk te maken met onvrede over het besluit om voor de jaarwisseling geen grote vuurstapel meer te bouwen. President Trump zal komende woensdag niet vertegenwoordigd zijn door zijn advocaten, in de hoorzitting in het afzettingsonderzoek tegen hem. Zijn advocaten menen dat de hoorzitting niet eerlijk zal verlopen en Trump geen eerlijk proces zal krijgen.

En dan nog dit:

Scholieren hebben steeds minder interesse in hun schoolvakken, blijkt uit onderzoek van studieplatform Qompas. Vooral talen als Frans en Duits en creatieve vakken verliezen aan populariteit. Het gemiddelde cijfer voor zowel jongens en meisjes op de havo en het vwo wordt steeds lager en daalde afgelopen jaren tot een mager zeventje.

Volgens directeur Boris Eustatia van Qompas sluiten traditionele klassikale lessen niet goed aan bij de belevingswereld van jongeren, waarin de smartphone een belangrijke rol speelt.

Opvallend is dat meisjes steeds vaker kiezen voor bètavakken als wiskunde, techniek en natuurkunde. Volgens Eustatia is dat het resultaat van de jarenlange campagne die is gevoerd om meer meisjes enthousiast te maken voor de technieksector.

Hele fijne maandag!

Bron: nos.nl