Wekdienst 19/7: Laatste kans akkoord op EU-top • Eerste campagnebijeenkomst Kanye West

0
407

Goedemorgen! De EU-top in Brussel gaat zijn derde dag in en Kanye West, die mee wil doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, houdt in South Carolina zijn eerste campagnebijeenkomst.

Landinwaarts breekt de zon door en wordt het 24 tot 26 graden. In het westen hangt meer bewolking, kan zelfs wat regen vallen en wordt het 20 tot 22 graden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. Na het weekeinde is het minder warm; een graad of 20 overdag. Het is wel op de meeste plaatsen droog en de zon schijnt geregeld.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Kanye West houdt, twee weken na de aankondiging dat hij wil meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een eerste campagnebijeenkomst in South Carolina. De rally begint om 23.00 uur Nederlandse tijd. Vanavond om 23.58 uur is er een nieuwe poging om de Marssonde Hope te lanceren. Het ruimtevaartuig dat de atmosfeer van de planeet moet gaan onderzoeken, is gebouwd door de Verenigde Arabische Emiraten. Een eerdere lanceerpoging werd afgeblazen vanwege slecht weer. Het VPRO-programma Zomergasten begint aan zijn 33ste seizoen. Janine Abbring ontvangt als eerste gast muzikant Typhoon. Hij zit in een ‘adviescollege’ dat van het kabinet het maatschappelijk debat over het Nederlandse slavernijverleden moet gaan aanzwengelen. Max Verstappen hoopt in de derde race van dit seizoen, op de Hungaroring in Hongarije, de Mercedessen voor het eerst te verslaan. Vorige week werd Verstappen derde achter de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in Oostenrijk. Vier maanden later dan de bedoeling was begint het seizoen in de MotoGP. Marc Márquez, Valentino Rossi en de andere topcoureurs racen vanaf 14.00 uur op het circuit van Jerez in Spanje.

Wat heb je gemist?

Op de Europese top in Brussel zijn de spanningen verder opgelopen. De regeringsleiders onderhandelen daar sinds vrijdag over de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. Vannacht liepen de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel weg na een overleg met premier Rutte en de leiders van de andere zogeheten zuinige landen. Die stellen strenge voorwaarden aan de steunmaatregelen voor noodlijdende Europese landen. Macron dreigt nu in de loop van de ochtend terug te vliegen naar Parijs omdat er te weinig vooruitgang is geboekt. Premier Rutte zegt niets van een dergelijk ultimatum te weten. De bedoeling is dat er rond het middaguur een nieuw compromis op tafel ligt.

Ander nieuws uit de nacht

Opnieuw aardbeving bij Loppersum: De beving was even na vier uur in de buurtschap Startenhuizen en had een kracht van 2,3. Kort daarna volgde een lichte naschok. Het is de derde beving in een week in het gaswinningsgebied. Opnieuw protesten in Israël tegen coronabeleid: In Israël heeft de politie een waterkanon ingezet tegen de duizenden demonstranten die actie voerden, onder meer voor het huis van premier Netanyahu. Enkele mensen zijn aangehouden. De betogers vinden dat de regering niet snel genoeg met steunmaatregelen is gekomen tijdens de coronacrisis. In België komt een comité van politici en experts bij elkaar vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in België. Dat en ander coronanieuws lees je in het liveblog. ‘Het was een nachtmerrie’: De schrik was gisteren groot toen de vlammen sloegen uit de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in Nantes, maar de schade had veel erger kunnen zijn.

En dan: nog even dit!

Kavaan, een eenzame en mishandelde Aziatische olifant, wordt vrijgelaten uit de Pakistaanse dierentuin waar hij geketend aan de muur zat. Hij gaat naar een reservaat in Cambodja na een campagne met steun van de Amerikaanse zangeres Cher.

De olifant kwam in 1985 uit Sri Lanka naar de Pakistaanse dierentuin. In 2015 werd duidelijk dat hij vaak meerdere uren per dag werd vastgeketend. Volgens experts vertoont het dier tekenen van mentale problemen. Ook had Kavaan weinig beschutting tegen de hitte in de dierentuin, die kon oplopen tot meer dan veertig graden.

Na een jarenlange campagne en een petitie met meer dan 200.000 handtekeningen bepaalde een rechtbank bepaald in mei dat de dierentuin het dier vrij moest laten en dat er een geschikt onderkomen gezocht moest worden. Zangeres Cher, mede-oprichter van de organisatie, twitterde dat het een van de gelukkigste dagen van haar leven was toen het nieuws kwam. Nu hebben de autoriteiten besloten waar hij naartoe gaat.

Fijne dag!

Bron: nos.nl