Goedemorgen! Slachtofferhulp start een campagne om de privacy van slachtoffers van misdrijven beter te beschermen. En in New York gaat de jury zich beraden op de (on)schuld van filmproducent Harvey Weinstein in een verkrachtings- en misbruikzaak.
Vandaag neemt in de loop van de dag de bewolking en ook de kans op buien toe. Bij een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind wordt het maximaal 9 graden. In de dagen daarna is het vaak droog, alleen donderdag valt af en toe regen. Het blijft vrij zacht.
Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
In New York start het juryberaad in het proces tegen Harvey Weinstein. Naar verwachting heeft de twaalfkoppige jury meerdere dagen nodig om tot een oordeel te komen. Als de filmproducent schuldig wordt bevonden aan verkrachting en seksueel misbruik, kan hij veroordeeld worden tot levenslang. In dit artikel focussen we op Weinsteins advocate, die een “buldog in de rechtszaal” wordt genoemd. De Tweede Kamer stemt over de terugkeer van de loting aan de universiteit en op het hbo. Populaire studies hebben nu een decentrale selectie, maar volgens D66 en CDA leidt dat tot kansenongelijkheid. Slachtofferhulp Nederland start een campagne om slachtoffers te wijzigen op de mogelijkheid hun privé-gegevens af te schermen. Nu nog komen die vaak in het dossier terecht, en daarmee ook in de handen van de dader.
Wat heb je gemist?
De top van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken waren niet doordrongen van de impact van het bombardement op het stadje Hawija in Irak. Dat blijkt uit interne stukken die door NOS en NRC zijn opgevraagd. Bij de door Nederland uitgevoerde aanval in 2015 kwamen zeker zeventig burgers om het leven.
Uit de documenten van Defensie blijkt dat vooraf bekend was dat “de verwachte nevenschade groter zou kunnen zijn” dan uit berekeningen naar voren kwam. Als vooraf zou blijken dat er ook maar één burgerdode zou vallen, mocht een aanval niet worden uitgevoerd, hadden de landen in de internationale coalitie afgesproken.
Ander nieuws uit de nacht:
Bouw tijdelijke woningen hapert, vooral door gebrek aan locaties: de reden is hetzelfde probleem als bij ‘normale’ woningen: gemeenten stellen te weinig locaties beschikbaar. Spanje verhoogt hekken rond enclaves in Marokko om migranten buiten te houden: de maatregel volgt op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die bepaalde dat migranten die over hekken klimmen, direct mogen worden teruggestuurd. Coronavirus raakt economieën, dodental in China boven 1800: de impact op de lokale economie is groot, in alle industrieën worden de financiële gevolgen van het virus gevoeld. Overheden bedenken allerlei maatregelen, zoals kredietverlening en noodfondsen.
En dan nog dit:
Ga je naar een uitvaart, dan is de kans groot dat daar een nummer gedraaid wordt van Marco Borsato, Claudia de Breij of André Rieu. Uitvaartverzekeraar Monuta maakte een ranglijst uit zo’n 7000 nummers die vorig jaar gedraaid zijn tijdens uitvaarten.
“Hoewel Nederlanders nog steeds gaan voor de klassiekers bij hun keuze voor muziek tijdens een afscheid, zit er dit jaar veel beweging in de Top 10”, schrijft Monuta, die elk jaar de Uitvaartmuziek Top 10 samenstelt.
Het vorig jaar binnengekomen nummer Hallelujah steeg dit jaar met drie plekken ten opzichte van 2018. Het populaire nummer Waarheen, Waarvoor van Mieke Telkamp is na jaren dan toch echt verdwenen uit de Uitvaartmuziek Top 10.
En zo ziet de lijst eruit:
Ave Maria – diverse uitvoeringen Time to say goodbye – Andrea Bocelli en Sarah Brightman Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij ‘n Trein naar niemandsland – Frans Bauer Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato En de vogels zongen – diverse uitvoeringen Hallelujah – diverse uitvoeringen We’ll meet again – Vera Lynn The Rose – André Rieu My Way – Frank Sinatra
Fijne dinsdag!
Bron: nos.nl