Wekdienst 18/10: protest in Catalonië en Amerikaanse importheffingen

0
359

Goedemorgen! In Catalonië gaan vakbondsleden massaal de straat op om te protesteren tegen de veroordeling van een aantal separatistische leiders. En Amerika legt importheffingen op duizenden Europese producten op.

In de loop van de ochtend trekken een paar stevige buien van west naar oost over het land. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind en vooral aan zee zijn zware windstoten mogelijk. Het wordt opnieuw 15 graden.

Wat kun je vandaag verwachten?

Catalaanse vakbonden staken in Barcelona en de rest van Catalonië. Dat doen ze uit protest tegen de veroordeling van een aantal separatistische leiders. De staking kan, net als afgelopen dagen, veel chaos veroorzaken. Duizenden Europese producten krijgen vanaf vandaag extra importheffingen opgelegd als ze aan Amerikaanse bedrijven worden verkocht. Het gaat onder meer om vliegtuigen, Franse wijn en Spaanse olijfolie. President Trump wil daarmee de staatssteun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus afstraffen. Het is de laatste dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan India. Op NPO 2 zie je om 19.00 uur een samenvatting van het bezoek.

Wat heb je gemist?

De politie zit nog met veel vragen over het afgezonderde gezin uit Ruinerwold. Zo staat nog niet vast dat het echt om een gezin gaat en of er sprake is geweest van seksueel misbruik, zei plaatsvervangend politiechef Janny Knol gisteravond in Pauw:

De mensen hebben negen jaar lang met elkaar in één afgesloten ruimte geleefd. In die ruimte kwam overigens wel daglicht binnen. Af en toe kwamen de gezinsleden in de tuin, maar ze verlieten nooit het terrein.

De politie gaat bij het verhoren van de jongvolwassen kinderen behoedzaam te werk, met hulp van psychologen. Hoewel ze nooit naar school zijn geweest en mogelijk nooit deel hebben uitgemaakt van de samenleving, spreken ze wel Nederlands.

Ander nieuws uit de nacht:

Op veel vragen over de stikstofproblematiek zijn nog geen antwoorden. Een meerderheid van de Tweede Kamer erkent dat het zó ingewikkeld is dat er meer tijd voor oplossingen nodig is, bleek donderdagavond in een debat. Er is steeds minder zicht op slachtoffers van mensenhandel. Vooral Nederlandse kinderen die seksueel worden uitgebuit raken uit beeld. Het aantal geregistreerde slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen jaren bijna gehalveerd, schrijft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in een rapport. De beruchte gevangenis Rikers Island in New York gaat sluiten. De gevangenis raakte in de jaren 80 overbevolkt door de vele crackverslaafden en -dealers die er werden opgesloten. Dat leidde uiteindelijk tot een dagenlang durende gevangenisopstand.

En dan nog even dit:

Europol komt vandaag met een nieuwe ‘most wanted’-lijst van voortvluchtige criminelen. Belangrijk verschil met voorgaande lijsten: er staan vooral vrouwen op.

Zo is dit de door Nederland gezochte Elizabeth Dizon Honrada:

Van de 21 mensen op de lijst zijn er 18 vrouw. Je kunt de hele lijst vinden op de site van Europol.

Fijne dag!

Bron: nos.nl