Home Onderwijs Wekdienst 15/8: Indië-herdenking en halve eeuw geleden begon Woodstock

Wekdienst 15/8: Indië-herdenking en halve eeuw geleden begon Woodstock

Goedemorgen! Vandaag worden bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht. En het Centraal Planbureau presenteert het concept Macro Economische Verkenning, voor het kabinet het vertrekpunt voor de rijksbegrotingen voor volgend jaar.

Geleidelijk zon, maar ook enkele forse buien met kans op onweer en windstoten. In de loop van de avond wordt het vaker droog. Het wordt 19 tot 22 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Precies 74 jaar geleden kwam er een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, waarmee ook officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom worden vandaag in Den Haag bij het Indisch Monument de slachtoffers herdacht. Je kunt de herdenking vanaf 12.15 uur live volgen op NPO 1 en NOS.nl. Hoe gaat de Nederlandse economie zich het komende jaar ontwikkelen? Het Centraal Planbureau presenteert vandaag het concept Macro Economische Verkenning. Precies 50 jaar geleden vond het legendarische Woodstock-festival plaats. Dat zou worden gevierd met een jubileumeditie van het festival. Maar die gaat niet door, vanwege financiële problemen.

Wat heb je gemist?

De Nepalese overheid gaat hoogstwaarschijnlijk strengere regels invoeren voor beklimmingen van de Mount Everest. Dat gebeurt op advies van een comité dat is gevormd na de vele doden van het afgelopen klimseizoen.

Om straks nog een vergunning te krijgen voor ‘s werelds hoogste berg (8848 meter), moeten bergbeklimmers bewijzen dat ze eerder een berg van tenminste 6500 meter hebben beklommen. Verder moet iedere klimmer een goede gids hebben en een verzekering die ook een eventuele redding dekt. Ook blijft staan dat een bewijs van goede gezondheid moet worden overlegd.

Dat laatste is, samen met een kopie van het paspoort, nu nog de enige eis die wordt gesteld aan klimmers.

Ander nieuws uit de nacht:

Agenten beschoten vanuit huis in Philadelphia, schutter opgepakt: zeker zes agenten zijn gewond geraakt. De schutter verschool zich urenlang in de woning. Nederlander zwaargewond na val in Oostenrijkse Alpen: gevreesd wordt dat de 67-jarige man verlamd is geraakt, melden Oostenrijkse media. Trump: eerst humane oplossing Hongkong, dan pas handelsdeal met China: Democratische en Republikeinse Congresleden hadden Trump eerder opgeroepen om zich harder op te stellen richting China.

En dan nog even dit:

In de dierentuin van Berlijn broedt een bijzonder paar vogels op een ei. Het gaat om twee koningspinguïn-mannetjes die samen een ei hebben “geadopteerd”, schrijven Amerikaanse media. Het ei was verlaten door de moeder en het homostelletje wist daar wel raad mee. “We legden het ei voor een van hen, en die wist precies wat-ie moest doen”, zegt een woordvoerder. Als alles meezit, worden de twee pinguïns in september vader.

Fijne dag!

Bron: nos.nl

Must Read

Coureur Beitske Visser over de W-series en stoppen met school

Verslaggever Noortje ging met jullie vragen naar coureur Beitske Visser. Ze is de snelste vrouw van Nederland en racet op topniveau over de hele...

Deze camper moet nieuwe studenten behoeden voor soa’s

Het nieuwe studiejaar begint en de bijbehorende introductieweken zijn in volle gang. Een eerste kennismaking met het studentenleven en voor sommige jongeren mogelijk ook...

Wekdienst 24/8: G7-top in Frankrijk en vliegshow in Ede

Goedemorgen! In Frankrijk begint vandaag de G7-top, waar het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de VS, Canada en de EU het onder meer...

Slimme algoritmes moeten ‘alarmstress’ in ziekenhuis voorkomen

Ding-ding-ding. Even later, op een andere toonhoogte: piep-bliep-piep. Een intensive care kan een kakofonie aan alarmen zijn. En dat terwijl veel ervan vals zijn. "90...