Home Onderwijs Wekdienst 15/8: Indië-herdenking en halve eeuw geleden begon Woodstock

Wekdienst 15/8: Indië-herdenking en halve eeuw geleden begon Woodstock

Goedemorgen! Vandaag worden bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht. En het Centraal Planbureau presenteert het concept Macro Economische Verkenning, voor het kabinet het vertrekpunt voor de rijksbegrotingen voor volgend jaar.

Geleidelijk zon, maar ook enkele forse buien met kans op onweer en windstoten. In de loop van de avond wordt het vaker droog. Het wordt 19 tot 22 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Precies 74 jaar geleden kwam er een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, waarmee ook officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom worden vandaag in Den Haag bij het Indisch Monument de slachtoffers herdacht. Je kunt de herdenking vanaf 12.15 uur live volgen op NPO 1 en NOS.nl. Hoe gaat de Nederlandse economie zich het komende jaar ontwikkelen? Het Centraal Planbureau presenteert vandaag het concept Macro Economische Verkenning. Precies 50 jaar geleden vond het legendarische Woodstock-festival plaats. Dat zou worden gevierd met een jubileumeditie van het festival. Maar die gaat niet door, vanwege financiële problemen.

Wat heb je gemist?

De Nepalese overheid gaat hoogstwaarschijnlijk strengere regels invoeren voor beklimmingen van de Mount Everest. Dat gebeurt op advies van een comité dat is gevormd na de vele doden van het afgelopen klimseizoen.

Om straks nog een vergunning te krijgen voor ‘s werelds hoogste berg (8848 meter), moeten bergbeklimmers bewijzen dat ze eerder een berg van tenminste 6500 meter hebben beklommen. Verder moet iedere klimmer een goede gids hebben en een verzekering die ook een eventuele redding dekt. Ook blijft staan dat een bewijs van goede gezondheid moet worden overlegd.

Dat laatste is, samen met een kopie van het paspoort, nu nog de enige eis die wordt gesteld aan klimmers.

Ander nieuws uit de nacht:

Agenten beschoten vanuit huis in Philadelphia, schutter opgepakt: zeker zes agenten zijn gewond geraakt. De schutter verschool zich urenlang in de woning. Nederlander zwaargewond na val in Oostenrijkse Alpen: gevreesd wordt dat de 67-jarige man verlamd is geraakt, melden Oostenrijkse media. Trump: eerst humane oplossing Hongkong, dan pas handelsdeal met China: Democratische en Republikeinse Congresleden hadden Trump eerder opgeroepen om zich harder op te stellen richting China.

En dan nog even dit:

In de dierentuin van Berlijn broedt een bijzonder paar vogels op een ei. Het gaat om twee koningspinguïn-mannetjes die samen een ei hebben “geadopteerd”, schrijven Amerikaanse media. Het ei was verlaten door de moeder en het homostelletje wist daar wel raad mee. “We legden het ei voor een van hen, en die wist precies wat-ie moest doen”, zegt een woordvoerder. Als alles meezit, worden de twee pinguïns in september vader.

Fijne dag!

Bron: nos.nl

Must Read

Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind

De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke...

WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten

Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor...

Wekdienst 20/1: Depressiegala gaat door en uitspraak Cornelius Haga Lyceum

Goedemorgen! Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum hoort of het schoolbestuur vorig jaar terecht moest opstappen en het Depressiegala gaat gewoon door, ondanks de ophef...