Wekdienst 15/6: Verdediging zaak-Peter R. De Vries krijgt het woord • Uitslag vmbo-examens

0
213

Goedemorgen! De verdediging in de zaak Peter R. De Vries komt aan het woord. Ook zijn partner maakt gebruik van haar spreekrecht. Verder krijgen examenleerlingen van vmbo-basis en vmbo-kader de uitslag van hun examens.

Eerst het weer: Het is zonovergoten zomerweer. Aan zee wordt het 22 graden en in het zuidoosten warmt het op naar 28 graden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De Braziliaanse politie heeft een tweede man opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van een journalist en een onderzoeker in de Amazone. Het gaat om Oseney da Costa Oliveira, ook bekend als Dos Santos. Hij is de broer van de lokale visser die eerder werd opgepakt, Amarildo da Costa de Oliveira. Hij wordt ook wel Pelado genoemd.

Pelado zou de Britse journalist Dom Phillips en zijn reisgezel, de Braziliaanse onderzoeker Bruno Pereira, met een vuurwapen hebben bedreigd. Op de boot van Pelado werd ook bloed aangetroffen.

Het is nog altijd de vraag wat er gebeurd is met de twee mannen, die tien dagen geleden verdwenen in de Javari-vallei in het noordwesten van Brazilië. Ze stapten op de rivier de Itaqui op een bootje richting Atalaia do Norte, maar kwamen daar nooit aan.

Phillips schrijft onder meer voor de Britse krant The Guardian en was op reportage. Hij is bezig aan een boek over illegale mijnbouw, houtkap en visserij in het gebied en het geweld tegen de oorspronkelijke bewoners en de milieuproblematiek die daarmee gepaard gaan. Pereira is naast onderzoeker ook activist. De politie vermoedt dat stropers en illegale vissers achter de verdwijning zitten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Scheveningse traditie is na twee coronajaren weer in ere hersteld: het eerste haringvaatje van het seizoen is gisteren geveild. Voor een recordbedrag van 113.500 euro is het verkocht aan VNV, de vereniging van Nederlandse visspecialisten.

Fijne woensdag!

Bron: nos.nl