Wekdienst 14/11: zaak-Hümeyra begint en Nederland in halve finale WK onder de 17

0
254

Goedemorgen! Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak van de 16-jarige Hümeyra uit Rotterdam, die vorig jaar voor haar school werd vermoord. En Nederland staat vanavond in de halve finale tegen Mexico op het WK Voetbal onder de 17 jaar.

Het is grotendeels bewolkt, vooral in het zuiden valt enige tijd lichte regen. Er waait een matige zuidoostenwind en het wordt hooguit 7 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In de rechtbank in Rotterdam begint de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Bekir E., die in december vorig jaar de 16-jarige Hümeyra doodschoot voor haar school. Bekir E., was Hümeyra’s ex-vriend en stalkte haar al langere tijd. In januari bekende hij de moord. Vandaag wordt bekend welke straf het Openbaar Ministerie eist. Nederland speelt vanavond om 20.30 uur de halve finale tegen Mexico op het WK Voetbal onder de 17 jaar. Het toernooi wordt gehouden in Brazilië. De wedstrijd bekijk je live via NOS.nl en in de NOS-app. De rechter in Amsterdam doet uitspraak in de zaak tegen Ogilvan J., die wordt verdacht van de moord op de 19-jarige Gondilio Lowland, beter bekend als rapper Bolle. Die werd vorig jaar oktober in Amsterdam doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie heeft 14 jaar celstraf geëist.

Wat heb je gemist?

Facebook heeft het afgelopen half jaar 3,2 miljard nepprofielen verwijderd. Dat is meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ook haalde de techgigant tussen april en september veel meer haatzaaiende berichten offline dan vorig jaar: 11,4 miljoen berichten werden verwijderd, tegen 5,4 miljoen vorig jaar.

Facebook ligt al jaren onder vuur, omdat het bedrijf te weinig zou doen tegen de verspreiding van opruiende berichten, nepnieuws en desinformatie. Zo zouden nepaccounts uit Rusland in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben beïnvloed, ten gunste van president Trump.

Ander nieuws uit de nacht:

Bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook zijn zes mensen omgekomen: volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza gaat het om een Palestijnse familie. Israël heeft de aanval nog niet bevestigd. Aanhangers Guaidó verlaten Venezolaanse ambassade Brazilië: de tien aanhangers van oppositieleider Guaidó waren de ambassade gisteren binnengegaan, naar eigen zeggen waren ze binnengelaten door medewerkers die Guaidó steunden. De oppositieleider riep zich in januari uit tot interim-leider van Venezuela, maar zittend president Maduro weigert te vertrekken. Geen gratis ‘Canon’-boekje, maar video over Nederlandse geschiedenis: 18-jarigen krijgen geen papieren overzicht van de nationale geschiedenis, ofwel de ‘Canon van Nederland’. Onderwijsminister Van Engelshoven was dat eigenlijk wel van plan, maar jongeren bleken niet erg enthousiast te zijn over zo’n boekje. Daarom komt de minister nu met filmpjes.

En dan nog dit:

Operazanger Ernst Daniël Smid heeft gisteravond in Pauw bekendgemaakt dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Aanleiding was een eerder interview in het programma van Jeroen Pauw, waarin hij moeilijk uit zijn woorden kwam. Dat leidde op sociale media tot vragen, kijkers dachten dat hij dronken was.

“Toen dacht ik: waarom hou ik het nog geheim”, zei Ernst Daniël Smid gisteren. Kijk hier het fragment terug:

Fijne dag!

Bron: nos.nl