Wekdienst 13/9: proces-Wilders en protest verwacht bij autobeurs Frankfurt

0
550

Goedemorgen op vrijdag de 13e! De strafzaak over de minder-Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders gaat vandaag verder en in Frankfurt start een grote internationale autobeurs.

In het zuidoosten is het lange tijd bewolkt met soms ook lichte regen. In de rest van het land blijft het zo goed als droog en schijnt de zon geregeld. Het wordt 18 tot 20 graden. Het weekend verloopt droog met flink wat zon. Zondag wordt de warmste dag, met ‘s middags 20 tot 25 graden. Maandag neemt de kans op regen toe.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders over zijn minder-Marokkanen-uitspraak gaat straks verder. Afgelopen dinsdag probeerde zijn advocaat het proces te stoppen, maar het hof oordeelde dat het kan doorgaan. De rechtszaak is live te volgen via NPO Nieuws en NOS.nl. Minister Schouten van Landbouw en Natuur komt met de zogeheten ‘stikstofbrief’. Daarin staat wat precies de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State, die oordeelde dat de overheid meer moet doen om de stikstofuitstoot in kwetsbare natuurgebieden terug te dringen. Daardoor komen allerlei grote bouw- en infrastructuurprojecten in de knel. In Frankfurt is de komende dagen een internationale autobeurs, waar fabrikanten laten zien hoe ze vanaf volgend jaar denken te voldoen aan de strengere EU-regels voor CO2-uitstoot. Er worden ook duizenden demonstranten verwacht, die vinden dat de autobranche te weinig doet aan die uitstoot.

Wat heb je gemist?

De WOZ-waarde, de gemeentelijke inschatting van wat je huis waard is, is flink gestegen. De gemiddelde woningwaarde was begin dit jaar 248.000 euro, tegen 230.000 euro vorig jaar: een stijging van 7,8 procent. In Rotterdam ging de waarde van woningen het sterkst omhoog, namelijk met 16 procent.

Voor woningen met de hoogste WOZ-waarde moet je in het Noord-Hollandse Bloemendaal zijn: daar zijn woningen gemiddeld bijna 7 ton waard. In Delfzijl in de provincie Groningen is de WOZ-waarde van woningen juist het laagst: 127.000 euro.

Ander nieuws uit de nacht:

Bij een verkeersongeluk in het Groningse Stadskanaal zijn twee mensen om het leven gekomen. Twee anderen raakten zwaargewond. De vier zaten in een auto die kort voor middernacht van de weg raakte en tegen een boom botste. Een Nijmeegse hoogleraar heeft een Ig Nobelprijs gewonnen voor zijn studie naar smerige bankbiljetten. Hij ontdekte dat Roemeense bankbiljetten bijna alle bacteriën het langst vasthouden, terwijl biljetten uit Kroatië en India verrassend schoon zijn. In de Verenigde Staten is een nieuwe asielregeling ingegaan. Die moet het voor migranten lastiger maken om in het land te mogen blijven. Zij moeten voortaan eerst asiel hebben aangevraagd in de landen waar ze doorheen zijn gereisd, anders wordt hun asielaanvraag in de VS sowieso afgewezen.

En dan nog even dit:

De politieagent die vorige week in Rotterdam een klap kreeg van een bruiloftsgast uit een trouwstoet, heeft voor het eerst zijn verhaal gedaan. In Jinek riep hij getuigen op om zich te melden. De agent, Gert Jan de Jonge, liep door de klap een hersenschudding op en voelt zich nog altijd niet helemaal fit.

De Jonge werd op 30 augustus van achteren neergeslagen nadat hij een trouwstoet aan de kant had gezet, omdat die overlast veroorzaakte. De dader is nog altijd niet gepakt. Als gevolg van dat incident overweegt de gemeente Rotterdam een meldplicht voor trouwstoeten in te voeren.

Bekijk hier een fragment uit de uitzending:

Fijne dag!

Bron: nos.nl