Wekdienst 12/8: Kamerdebat over corona • Duitse scholieren met mondkapje naar school

0
228

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert plenair over de kabinetsaanpak van het coronavirus. En in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de scholen weer open na de vakantie, met mondkapjes voor de leerlingen.

Vandaag wordt het weer zonnig en warm: 31 tot 34 graden. Later op de dag is er meer bewolking en in het zuiden kans op enkele stevige onweersbuien. Ook morgen zijn er regen en onweersbuien. Dan koelt het in het hele land wat af.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Eigenlijk stond er vandaag een commissievergadering gepland over de kabinetsaanpak van het coronavirus. Maar PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het oplopende aantal besmettingen dermate zorgwekkend dat hij een plenair debat heeft aangevraagd. Mogelijk gaat het in het debat ook over de quarantaineverplichting die minister De Jonge dinsdag heeft voorgesteld. Er wordt een website gelanceerd waar mensen met hun DigiD kunnen inloggen om een afspraak te maken voor een coronatest. Mensen die al een coronatest hebben laten doen, kunnen het nieuwe portal zien of ze het virus hebben. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, zijn de vakanties afgelopen. De scholen gaan weer open. Leerlingen moeten een groot deel van de tijd mondkapjes dragen. Basisschoolleerlingen mogen het kapje wel afdoen in de klas. Middelbare scholieren mogen dat alleen als het nodig is voor het onderwijs. Ook in Nederland klinken geluiden voor een mondkapjesplicht op scholen. In Amsterdam staat een man voor de rechter die ervan wordt verdacht een nepbom geplaatst te hebben bij het koosjere restaurant HaCarmel. De omgeving van het restaurant werd urenlang afgezet. HaCarmel is regelmatig het doelwit van antisemitische incidenten, waaronder brandstichting en bekladding.

Wat heb je gemist?

Voor de derde nacht op rij is er in Wit-Rusland gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag. In de hoofdstad Minsk en in andere steden gingen mensen de straat op ondanks een oproep van de naar Litouwen uitgeweken oppositieleider Tichanovskaja om dat niet te doen. Op verschillende plekken kwam het tot botsingen met de oproerpolitie. Ooggetuigen meldden aan persbureau Reuters dat ordetroepen tientallen arrestaties verrichten en op de demonstranten insloegen.

De betogers zijn woedend over de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. President Loekasjenko heeft volgens de officiële uitslag meer dan 80 procent van de stemmen gekregen. Zowel binnen als buiten Wit-Rusland wordt de uitslag betwist.

Ander nieuws uit de nacht:

Biden kiest Kamala Harris als ‘running mate’ voor verkiezingen: De 55-jarige Harris is een zwarte vrouw, de eerste die voor de functie wordt voorgedragen. Ze staat bekend als een van de scherpste ondervragers van de Senaat en was eerder officier van justitie in San Francisco. Suriname vaardigt opsporingsbevel uit tegen ex-minister Hoefdraad: Hij wordt verdacht van elf strafbare feiten, waaronder oplichting en verduistering. Waar Hoefdraad zit is niet duidelijk. Hij is Suriname ontvlucht. 600 coronabesmettingen op Aruba: De afgelopen acht dagen is het het aantal besmettingen explosief gestegen. De regering beslist deze week of de scholen volgende week weer kunnen opengaan.

En dan nog even dit:

Heb je vannacht een beetje kunnen slapen of had je wel erg veel last van de warmte? Dan ben je niet de enige. Slaapexperts zeggen dat de warme nachten van de afgelopen week kunnen leiden tot slaap- en concentratieproblemen en gezondheidsklachten.

Ook als je geen airco hebt zijn er manieren om voor verkoeling te zorgen, zegt slaapdeskundige Ingrid Verbeek: “Je kunt ook een koude kruik maken of een koelelement in je kussensloop stoppen met een handdoek erover. Sommige mensen doen zelfs lakens in de vriezer.”

Of haal inspiratie uit landen waar deze temperaturen vele normalere zijn. “Ga later naar bed en sta vroeger weer op. Dan heb je een kortere nacht, maar als je dan ‘s middags een siësta doet, kun je daar best tegen.”

Fijne dag!

Bron: nos.nl