Wekdienst 12/3: eindadvies toeslagenaffaire en plaatsing van 100-borden

0
589

Goedemorgen! Vandaag komt de commissie-Donner met een eindadvies over de toeslagenaffaire, en duiken er op veel plaatsen borden met 100 kilometer per uur op langs de snelweg.

Vandaag is het wisselend bewolkt. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en zijn er buien, soms met hagel of onweer. Er staat een stevige zuidwestenwind en het wordt 8 tot 10 graden. De dagen daarna blijft het wisselvallig. De temperatuur ligt rond 12 graden. Zondag verloopt grotendeels droog.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De commissie-Donner komt met een eindadvies over de toeslagenaffaire, waarbij van duizenden ouders de toeslag ten onrechte werd ingetrokken. Het advies gaat over de toeslagenaffaire en hoe het kabinet moet omgaan met de duizenden ouders die ten onrechte grote bedragen moesten terugbetalen. Rijkswaterstaat begint vanochtend met het aanpassen van de snelheidsborden naar 100 kilometer per uur overdag. Voor maandagochtend 05.00 uur moet alles klaar zijn. Het olympisch vuur wordt ontstoken in het Griekse Olympia. De Spelen zijn komende zomer in Japan. De eerste fakkeldrager is de Griekse kampioene schieten Anna Korakki. Het is voor het eerst dat een vrouw de eerste fakkeldrager is.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in en is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken.

Het verbod blijft dertig dagen van kracht, zo maakte president Trump bekend. Hij zei aanvankelijk in zijn toespraak dat ook het vrachtvliegverkeer wordt getroffen – maar op Twitter corrigeerde hij later dat de handel toch ongemoeid blijft: “De maatregel stopt alleen mensen, niet goederen.”

Ander nieuws uit de nacht

Nieuwe behandeling voor multiresistente malaria gevonden: onderzoekers hopen dat de medicatie het acute probleem in Cambodja, Thailand en Vietnam oplost en wereldwijde verspreiding voorkomt. Syriërs lopen vast in taal en bureaucratie bij inburgering: Syriërs werd naar hun ervaring met het participatiebeleid in Nederland gevraagd. Chelsea Manning in ziekenhuis na zelfmoordpoging: Het nieuws komt enkele dagen voordat de 32-jarige Amerikaanse klokkenluider weer voor de rechter moest komen. Hoogwater in Limburg, Roer dreigt buiten oevers te treden: Er zijn 180 big bags, grote zandzakken, geplaatst aan de oever van de Roer.

En dan nog even dit

Het coronavirus houdt de wereld volop bezig en ook beroemdheden ontkomen niet aan het virus (het zijn net mensen). Gisteravond werd bekend dat een medespeler van Matthijs de Ligt bij Juventus besmet is, verdediger Daniele Rugani. Hij vertoont geen symptomen, maar wordt in isolatie gehouden.

En vannacht heeft de Amerikaanse acteur Tom Hanks bekendgemaakt dat hij samen met zijn vrouw in Australië besmet is geraakt. “We voelden ons een beetje vermoeid, alsof we verkouden waren. Rita had wat rillingen, die gingen en weer terugkwamen en we kregen lichte koorts.”

Zelf is hij er nuchter onder. “We zijn geïsoleerd voor zolang het nodig is. Er is niet veel meer dan je kunt doen, en het dagelijks aankijken toch?”

Fijne dag!

Bron: nos.nl