Wekdienst 12/10: Bedreiger Kaag en De Jonge voor rechter • Rapport ‘corona-onderwijs’

0
217

Goedemorgen! D66-leider Sigrid Kaag komt vandaag misschien zelf naar de Haagse rechtbank voor een zaak tegen een man die haar en demissionair CDA-minister De Jonge online met de dood bedreigde. En de Onderwijsinspectie publiceert een rapport over de gevolgen van zestien maanden ‘corona-onderwijs’.

We beginnen met het weer: een gebied met bewolking en regen trekt over. In de loop van de ochtend trekt de regen zuidwaarts en in het noorden klaart het steeds vaker op. Er waait een matige wind uit het noordwesten en het kwik stijgt naar maximaal 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De Britse corona-aanpak in het begin van de pandemie is één van de ernstigste volksgezondheidsmislukkingen die het land ooit heeft gekend. De kans om het virus al in een vroeg stadium in te dammen, is gemist, wat leidde tot onnodige sterfgevallen. Dat staat in een vernietigend parlementair rapport over de coronacrisis dat vandaag verschijnt en waar Britse media, waaronder de BBC, over schrijven.

Het 150 pagina’s tellende rapport, geschreven door commissies met Lagerhuisleden uit alle partijen, stelt dat de vroege aanpak in het Verenigd Koninkrijk gericht was op groepsimmuniteit. Daardoor is er volgens de parlementariërs bewust gekozen voor een langzamere aanpak, waardoor het land het “aanzienlijk slechter” deed dan andere landen.

In het Verenigd Koninkrijk werden op 31 januari de eerste coronabesmettingen vastgesteld. Op 23 maart kondigde de Britse regering een nationale lockdown af. Het rapport is onder meer zeer kritisch over dat “late” moment.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bij een tankstation in Eindhoven is gisteravond een file ontstaan met een paar honderd automobilisten die hoopten een graantje mee te pikken van een opvallend lage brandstofprijs. Bij de pomp aan het Flight Forum kostte een liter benzine zeker een uur nog maar 1,449 euro en was de prijs voor diesel 1,109 euro.

“Geen idee hoe lang het duurt, maar ik ben blij dat ik er op tijd bij ben”, zei een klant tegen Omroep Brabant voordat de prijs rond 21.30 uur weer werd aangepast naar 1,88 euro voor een liter Euro 95. Of het een technische storing was of een prijsstunt, is niet bekend.

Fijne dinsdag!

Bron: nos.nl