Wekdienst 11/2: verkiezingscircus in New Hampshire en drugsboot-zaak begint

0
598

Goedemorgen! Een week na de chaotische start van de Amerikaanse voorverkiezingen in Iowa is het vandaag de beurt aan New Hampshire. En in Breda begint straks de rechtszaak over het drugslab dat vorig jaar op een schip in Moerdijk werd gevonden.

Vooral landinwaarts vallen enkele buien met kans op onweer, hagel en wat natte sneeuw. Ook kunnen bij buien zware windstoten voorkomen. In het zuidwesten is het wat zonniger. Het wordt 6 graden en aan zee staat een stormachtige westenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In New Hampshire kiezen Democratische stemmers hun presidentskandidaat, na een chaotische aftrap van de verkiezingsrace in Iowa. Bernie Sanders staat voor in de peilingen. Narcos in Moerdijk: de vier verdachten die vorig jaar werden opgepakt in een crystal meth-lab op een binnenvaartschip staan voor de rechter. Om 15.00 komt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd met een rapport over Diya, het 8-jarige meisje dat in een Rotterdams ziekenhuis werd doodgestoken door haar vader. Het gezin was al jaren bekend bij politie en hulpinstanties. Hun rol is nu onderzocht.

Wat heb je gemist?

Het aantal doden door de uitbraak van het coronavirus is gestegen tot boven de duizend. De autoriteiten in de provincie Hubei, waar de uitbraak begon, maakten gisteravond bekend dat er opnieuw 103 mensen zijn overleden. De teller in de provincie staat nu op 974. In de rest van China zijn 37 mensen overleden en twee buiten China. Daarmee komt het totaal aantal doden op 1013.

Twee hoge gezondheidsfunctionarissen in Hubei zijn vervangen. Volgens Chinese staatsmedia zijn sinds de uitbraak honderden mensen uit hun functie gezet.

Ander nieuws uit de nacht:

11-jarige Adonay uit Eritrea bij eerste zwemles verdronken: het is onduidelijk hoe dat kon gebeuren. Adonay overleed vorige week. Zijn moeder legt de schuld bij zijn basisschool, staat in een brief die de Leeuwarder Courant heeft. Met die brief zegt de vrouw ook op te willen komen voor andere buitenlandse ouders “die vrezen voor de veiligheid van hun kinderen”. 7 tot 9 jaar cel geëist tegen oud-Trump-adviseur Roger Stone: hij wordt beschuldigd van liegen tegen het Congres en het belemmeren van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Eerder werd hij al door een jury schuldig bevonden; volgende week krijgt hij zijn straf te horen. Passagiers cruiseschip Westerdam toch niet welkom in Thailand: de Thaise minister van Volksgezondheid wil geen opvarenden aan land hebben uit angst voor het coronavirus, ook al blijkt niemand aan boord besmet. Het is onduidelijk of het schip nu nog wel naar Thailand gaat; ook andere landen in de regio hebben het cruiseschip geweigerd.

En dan nog even dit:

Willeke Alberti is een week na haar 75-jarige verjaardag geëerd met een Edison-oeuvreprijs. De jury roemt vooral de “grenzeloze veelzijdigheid” van de zangeres, die in de jaren 60 doorbrak met liedjes als Norman, Mijn Dagboek en Morgen Ben ik de Bruid.

Ze kreeg de prijs aangereikt door Kane-zanger Dinand Woesthoff:

Verder gingen gisteravond veel Edisons naar rappers. Onder anderen Snelle, Josylvio en Bizzey vielen in de prijzen. De Edison voor het beste liedje van 2019 ging naar Songfestivalwinnaar Duncan Laurence en zijn nummer Arcade.

Fijne dag!

Bron: nos.nl