Wekdienst 10/5: Staat van het Onderwijs bekend • Milanees onderonsje in Champions League

0
15

Goedemorgen! Vandaag wordt duidelijk hoe het gesteld is met de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. En in de Champions League staat een Milanees onderonsje op het programma.

Eerst het weer: vandaag is het grotendeels bewolkt met verspreid over het land buien. Vooral in het zuiden kan vanmiddag lokaal veel regen vallen en is er kans op onweer. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 14 tot 16 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Jongeren gaan later op zichzelf wonen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2011 werkte ruim de helft van van de jongvolwassenen al toen ze het ouderlijk huis verlieten, in 2019 was dat gegroeid tot twee derde.

Eenmaal op zichzelf keerden ze wel minder vaak terug naar het ouderlijk huis. Deze groep, ook wel ‘boemerangkinderen’ genoemd, nam iets af van 5,4 procent in 2017 naar 4,6 procent in 2020.

Lonneke van den Berg is demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut en schreef mee aan het CBS-bericht. Ze kijkt niet op van de cijfers: “Het wordt voor jongeren steeds lastiger om op zichzelf te wonen. Dat heeft natuurlijk met de huizenmarkt te maken. De prijzen van huizen stijgen enorm en er komen steeds minder huurwoningen.”

Daarbij bouwen studenten door het leenstelsel vaak een enorme schuld op. Van den Berg: “Studenten maken dan de afweging om wel te gaan studeren, waardoor ze een schuld opbouwen. Ze blijven dan maar thuis wonen om niet ook nog eens kosten te maken voor bijvoorbeeld de huur van een eigen woonplek.”

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dat Nederland is uitgeschakeld tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival, is misschien even slikken. Maar voor de echte diehard-fans zal het weinig effect hebben op de feestvreugde.

Dat bleek gisteren wel uit de woorden van een passagier in de speciale Eurovisie-trein die vanuit Londen liefhebbers naar het Songfestival in Liverpool bracht: “Ik heb het zo naar mijn zin, ik maak me hooguit zorgen dat ik te vroeg piek.”

Aangename woensdag!

Bron: nos.nl