Wegloper Ruinerwold blijkt natuurliefhebber en kachelverkoper

0
538

De 25-jarige man die in een kroeg in de Drentse plaats Ruinerwold vertelde over zijn geïsoleerde familie, was tot voor kort actief op sociale media. Kennelijk had hij vanuit de boerderij, waar hij en zijn familieleden jarenlang afgezonderd woonden, toegang tot internet en was hij ogenschijnlijk niet wereldvreemd.

Gisteren arresteerde de politie de huurder van het pand, de 58-jarige Josef B. van Oostenrijkse afkomst. Hij zou er samen met zeven anderen, naar verluidt een vader en zes kinderen, hebben gewoond. Mogelijk kwam de familie jarenlang nauwelijks buiten. Er wordt van uitgegaan dat ze er werden vastgehouden, maar de daadwerkelijke gang van zaken is nog onbekend.

Toen de politie kwam, zaten ze in een “af te sluiten” kamer, maar niet in een kelder. B. wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de anderen tegen hun zin vasthield, ofwel ‘betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving’ in juridisch jargon. Ook heeft hij mogelijk de gezondheid van anderen benadeeld.

De politie weet niet of de zeven anderen familie van elkaar zijn; in een persbericht staat alleen dat zij zéggen familie van elkaar te zijn. Het zevental en de Oostenrijker woonden mogelijk al sinds 2010 op het erf.

Facebook

Op internet gaat een pagina rond van ene Jan uit Ruinerwold. De café-eigenaar bevestigt dat hij de man van 25 is die bij hem aanklopte. De man heeft een behoorlijke baard, lang haar en op de Facebookpagina heeft hij ingevuld dat hij in augustus 2010 naar Ruinerwold is verhuisd.

Opvallend is dat hij de laatste tijd behoorlijk actief is op sociale media. Vooral in september plaatste hij allerlei persoonlijke informatie, over zijn geboorteplaats, verhuizing naar Ruinerwold en werk bij het bedrijfje van Josef B.

Jan lijkt op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in de wereld. Heeft het op Twitter over de cloud, waarbij hij begrippen als Google Drive en Microsoft Office365 oplepelt. Ook deelt hij berichten op Facebook over de wereldwijde klimaatacties.

Houtkachels

Hij schrijft verder dat hij een webwinkel voor de handel in duurzaam hout is gestart. En op zijn Facebookpagina staat dat hij als online store manager werkt bij Creconat, het bedrijf van Josef B. Ook beheert hij de Facebook-pagina van kachelbedrijf Arikazan Nederland. Dat bedrijf, ook van Josef B., claimt importeur te zijn van Turkse kachels. Het contactadres is hetzelfde als dat van Creconat.

Twee weken geleden plaatste de 25-jarige Jan foto’s van het dorp zelf. “Ra, ra waar is deze foto gemaakt?” was het onderschrift van een foto van het plaatsnaambordje in het donker, alsof hij aan iemand wilde laten zien dat hij buiten was in de avond.

Bron: nos.nl