Wat houdt de opleiding VCA VOL in?

0
497

Met het behalen van een VCA diploma laat een werknemer zien dat hij/zij basiskennis heeft over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze kennis zorgt ervoor dat de eigen veiligheid en de veiligheid van de collega’s gewaarborgd wordt. Het kennen van de wet- en regelgeving, inschatten van het gevaarlijke situaties en handelingen en het weten hoe deze situaties en handelingen voorkomen moeten worden maakt de werknemer waardevol, hij/zij laat zien dat veiligheid prioriteit heeft.

 

B-VCA

B-VCA is bedoeld voor de mensen die risicovol werk doen of in een risicovolle omgeving werken. Het is verplicht voor iedereen die bij een VCA-gecertificeerd bedrijf gaat werken, dit geldt dus ook voor stagiairs en ZZP’ers. Naast het reguliere B-VCA is er ook nog een andere variant voor degenen die in de groenvoorziening werken, het zogenoemde B-VCA Groen. Dit is in de basis hetzelfde als het ‘normale’ B-VCA, echter ligt de nadruk hier meer op de risico’s in de sector groenvoorziening.

 

VCA VOL

VCA VOL is het VCA diploma voor operationeel leidinggevenden. Dit geldt ook voor ZZP’ers die als onderaannemer werken. De operationeel leidinggevende wordt hiermee een volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en de medewerkers. Je doet net wat meer kennis op, waardoor je waarde als werknemer vergroot wordt. Het grote verschil met B-VCA is dat VCA VOL alle situaties en kennis vanuit de operationeel leidinggevende bekijkt. Deze opleiding vergt dus meer kennis op bepaalde onderdelen. Deze kennis is ook meer toepassingsgericht. Bij B-VCA moet je bijvoorbeeld weten wat veilig gedrag is, maar bij VCA VOL moet je ook weten hoe je dit gedrag kunt stimuleren, wat ervoor zorgt dat er steeds veiliger gewerkt kan worden. Daarnaast moet je ook weten wanneer je PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) moet gebruiken, maar ook welke en hoe je ze in moet zetten en op welke locaties.

 

Hoe verloopt de opleiding en toetsing?

De opleiding en toetsing van beide VCA diplomas verloopt hetzelfde. Eerst moet je kijken wat er vanuit de werkgever van je geƫist wordt, B-VCA of VCA VOL. Vervolgens kun je zelf kiezen of je de stof thuis leert of dat je een driedaagse cursus gaat volgen. Een opleiding is niet verplicht, je kunt ook zonder voorbereiding een VCA examen afleggen, maar de kans dat je dit haalt is dan niet heel groot. Het is dus zeker aan te raden om een cursus te volgen of om je thuis goed voor te bereiden. Bij een opleiding, zowel thuis als online, zit het examen er in de kosten vaak al bij in. Als je je goed genoeg voorbereid hebt, is het tijd voor het examen. Het examen voor een B-VCA diploma bestaat uit 40 vragen, het examen voor VCA VOL bestaat uit 75 vragen. Het examen zelf kun je afleggen bij een erkend examencentrum bij jou in de buurt, deze worden namelijk dagelijks afgenomen door heel Nederland. Als je het examen succesvol afgelegd hebt, wordt deze automatisch in het Centraal Diploma Register geregistreerd, zodat je (toekomstige) werkgever in kan zien of je het diploma daadwerkelijk behaald hebt. Het diploma zelf is tien jaar geldig, daarna moet je een herexamen doen om te bewijzen dat je nog steeds over deze kennis beschikt.

 

Bron: FAF-training