Wat is er gebeurd?
Waarom is dit nieuws?
Het RIVM en de experts van het Outbreak Management Team houden nog steeds heel streng in de gaten hoe het gaat met het aantal coronabesmettingen in Nederland. Niet zo goed, waarschuwen zij, want het aantal besmettingen met de Britse variant van het coronavirus stijgt nog steeds.
En toch gaan op 8 februari de basisscholen en kinderopvang weer open. In de politiek vinden ze namelijk dat de schade en leerachterstand voor kleine kinderen ‘onverantwoord groot’ wordt als zij nog langer niet naar school kunnen. Bijvoorbeeld omdat kleine kinderen lastiger online lessen kunnen volgen en de spanningen binnen gezinnen oplopen door de drukte thuis.
Wel waarschuwen de experts dat de ministers rekening moeten houden met meer besmettingen als de basisscholen weer open gaan en zijn er extra regels nodig. Zo kunnen leerkrachten altijd een sneltest doen en moet een hele klas vijf dagen in quarantaine als blijkt dat een kind corona heeft.
Wie vindt wat?
Tot zover de basisscholen. Maar die achterstanden, die zijn er ook voor middelbare scholieren? Waarom moeten zij dan toch thuis blijven?
“Dat heeft twee redenen”, zegt kinderarts en epidemie-expert Patricia Bruijning. “Hoe jonger iemand is, hoe minder makkelijk ze het virus doorgeven aan anderen. Basisscholieren lopen dus nog steeds minder risico. Als je in de puberteit komt, ga je steeds meer op een volwassene lijken en dat heeft dus ook gevolgen voor je besmettelijkheid.”
“En ten tweede zitten op een basisschool vaak kinderen uit één wijk samen in één klas. Op een middelbare school komen leerlingen uit een veel groter gebied in een veel grotere groep samen. Dus als één iemand dan besmet raakt, gaat dat in een hele regio een stuk sneller.”
Dat de leerachterstand en mentale schade bij middelbare scholieren net zo goed een groot probleem is, vindt Bruijning ook. “Het gaat wat mij betreft dan ook niet om de vraag of de middelbare scholen weer open gaan, maar hoe. Omdat we met een lastigere leeftijdsgroep zitten qua besmettelijkheid hebben we voor die vraag gewoon echt wat meer tijd nodig dan bij basisscholen.”
En ook nog strengere regels. Eerder werd al bekend dat leerlingen weer anderhalve meter afstand tot elkaar moeten gaan houden. “Als de scholen opengaan, zal in het begin een deel nog fysiek zijn en een deel online. En vooral op het gebied van testen moet dan veel geregeld worden. Dat moet heel vaak kunnen, op verschillende momenten en gewoon op school. Dat krijg je niet voor 8 februari goed geregeld.”
Onverantwoord
Verschillende experts hopen dat het kabinet en OMT een beetje opschieten met het openen van de middelbare scholen. De VO-Raad, de club van middelbare scholen, noemt het bijvoorbeeld ‘onverantwoord en onwenselijk’ dat de scholen dicht blijven.
En ook jeugdpsychiaters trekken aan de bel. Zij zeggen het drukker te hebben sinds de sluiting van de scholen en wijzen ook naar het voorjaar, toen de middelbare scholen ook dicht waren. Toen leidde de schoolsluiting tot meer agressie, angst, verveling en verslavingen bij jongeren.
Testen met testen
Het is niet zo dat er nog helemaal niks gebeurt met de middelbare scholen. Op ongeveer twintig scholen in Nederland loopt al een proef met sneltesten. Als één persoon uit een klas besmet raakt, kan de hele klas zich vrijwillig op school laten testen met een sneltest. Binnen één uur weet je dan of je corona hebt en naar huis moet, of gewoon mag blijven. Na drie dagen krijgt de hele klas weer een tweede test om zeker te weten dat niemand ondertussen besmet is geraakt.
Zo kan worden voorkomen dat het virus zich supersnel binnen en uiteindelijk buiten een school verspreidt en kun je gewoon naar school blijven gaan, ondanks een besmetting in de klas.
Op de Veluwe, in Gelderland dus, begon zo’n proef met sneltesten volgende week. Jan Scholten van de Veluwse Onderwijsgroep, waar de scholen die meedoen onder vallen, zegt dat dat goed is gegaan. “Om te kunnen beginnen, moet er natuurlijk wel eerst een coronabesmetting in een klas zijn. In twee klassen is dat nu het geval en daar ging het hartstikke goed. Alleen is het dus wel vrijwillig en hebben scholieren een eigen formulier en een briefje van de ouders met toestemming nodig. Dat is nog wel een gedoetje, want scholieren en briefjes is natuurlijk altijd een aandachtspunt.”
Tot de extra strenge maatregelen op school, zoals sneltesten dus, allemaal goed geregeld zijn, blijven de scholen dicht tot in elk geval 1 maart. Premier Rutte, minister Slob en de experts van het OMT vinden het risico op een grote stijging in het aantal besmettingen tot die tijd te groot. Op 23 februari hopen ze te kunnen besluiten dat de scholen toch open kunnen.
Bron: nos.nl