Vrachtschip Julietta D na aanvaring verwacht in Rotterdamse haven

0
386

Het Duitse vrachtschip Julietta D, dat gisteren voor de kust van IJmuiden in botsing kwam met een olietanker en beschadigd raakte, komt als alles volgens plan verloopt voor 12.00 uur aan in de haven van Rotterdam, meldt de Kustwacht. Het schip wordt getrokken door een sleepboot, maar om de haven in te varen is een tweede sleepverbinding nodig, aan de achterkant.

Gisteren lukte het door de harde wind en hoge golven niet om een tweede sleepboot te koppelen, dat gebeurt de komende uren. De golven zijn nu minder hoog. Zodra de tweede sleepboot is vastgemaakt, kan het schip de haven worden binnengesleept.

Na aankomst in Rotterdam moet de eigenaar afspraken maken met de haven om te beslissen wat er met het schip gebeurt. Het vrachtschip vervoert geen lading.

Opvarenden gewond

Bij de poging gisteren om een tweede sleepboot aan het schip te verbinden, brak een kabel. Aan boord van de sleepboot raakte een opvarende gewond en ook aan boord van een van de reddingsboten van de KNRM viel een gewonde. In beide gevallen waren het geen zware verwondingen, laat de Kustwacht weten.

Het vrachtschip, dat onder Maltese vlag vaart, lag voor anker bij IJmuiden toen het losraakte in de storm en in aanvaring kwam met een olietanker. Door een gat in de romp stroomde water de machinekamer binnen. De 18-koppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Rotterdam gebracht.

De Kustwacht maakte deze beelden van het gehavende schip:

De olietanker ging voor anker en bleek stabiel. Of dat schip schade heeft opgelopen, is bij de Kustwacht niet bekend.

Schade windmolenpark onduidelijk

Het 190 meter lange vrachtschip is toen het op drift was tegen de fundering van een transformatorplatform gedreven. Dat gebeurde in het gebied waar netbeheerder Tennet platforms bouwt voor het windpark Hollandse Kust Zuid. Honderd mensen die er aan het werk waren, zijn niet in gevaar geweest.

Op het transformatorplatform was niemand aanwezig. Zodra het weer het toelaat, zal de netbeheerder de schade opnemen en bekijken wat de eventuele gevolgen zijn voor de oplevering van het platform.

Afhankelijk van de omvang van de schade kan de aanvaring grote gevolgen hebben, zegt Gerard van Bussel, emeritus-hoogleraar windenergie aan de TU Delft. In het ergste geval moet het transformatorplatform, dat volgens Tennet de basis vormt van een “stopcontact op zee”, worden vervangen. Dat kost volgens Van Bussel anderhalf tot twee jaar. Die vertraging kan ertoe leiden dat de helft van de duurzame-energiedoelstelling niet wordt gehaald. Er zijn twee van deze platforms in aanbouw.

Bron: nos.nl