Vijfde coronavaccin? Novavax-prik is goedgekeurd

0
100

Het coronavaccin van farmaceut Novavax is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als de Europese Commissie dit advies overneemt is dit het vijfde vaccin tegen het virus dat mag worden gebruikt in de Europese Unie.

Bij de beoordeling van Nuvaxovid is in twee studies gekeken naar de werking van het vaccin, de bijwerkingen en de kwaliteit. Er zijn twee prikken van nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik is de bescherming tegen ziekte maximaal. Aan beide studies hebben 45.000 mensen meegedaan.

Of het vaccin ook beschermt tegen de omikronvariant is nog niet duidelijk, dat wordt nu onderzocht door de fabrikant. Zo nodig wordt de samenstelling van het vaccin aangepast. De mogelijke bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van andere vaccins: pijn op de prikplek, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, niet lekker voelen. De klachten gaan in de regel na een paar dagen over.

“Dit is goed nieuws”, reageert Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. “We hebben op meerdere paarden gewed en met deze aanbeveling hebben we er een nieuw type vaccin bij, dat heel goed lijkt te werken. Het coronavirus heeft ons vaak verrast, dus het is goed om keuze te hebben qua vaccins.”

Bovendien is dit vaccin volgens Van Els geschikt voor wereldwijd gebruik. “Je hoeft het niet in de vriezer te bewaren, dat maakt het makkelijk om te vervoeren en toe te dienen.”

Tot slot zou het vaccin sommige mensen die zich niet hebben laten inenten over de streep kunnen trekken om dat toch te doen, denkt van Els. “Dit is een wat klassieker vaccin. Voor sommige mensen wekt dat meer vertrouwen dan een vaccin met de relatief nieuwe mRNA-technologie.”

Uit onderzoek is gebleken dat deze groep soms wel bereid is het traditionelere subunit-eiwitvaccin te nemen, omdat ze zich er minder onzeker over voelen.

Bron: nos.nl