Home Onderwijs Verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt na 78 jaar postuum onderscheiding

Verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt na 78 jaar postuum onderscheiding

De Amsterdamse verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt 78 jaar nadat ze vermoord werd in Auschwitz de Jewish Rescuers Citation, een onderscheiding voor Joden die andere Joden hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pimentel hielp als directeur van een crèche honderden kinderen ‘verdwijnen’, als ze met hun families op transport zouden gaan.

De onderscheiding wordt uitgereikt in het Verzetsmuseum in Amsterdam, door de internationale organisatie B’nai B’rith. Bij de uitreiking zijn familieleden en enkele crèchekinderen aanwezig.

Pimentel heeft in een korte tijd vijfhonderd tot achthonderd kinderen gered, vertelt Esther Shaya, co-auteur van een biografie over de vrouw, aan het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. De crèche van Pimentel stond tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar Joodse families moesten wachten op hun transport. De kinderen van de families moesten in de crèche verblijven.

Om deze kinderen weg te smokkelen was toestemming van de ouders nodig. Vervolgens werden ze uit de administratie verwijderd en aan het verzet meegegeven, vertelt Shaya.

“Grotere kinderen konden samen met een verzetsmedewerker langs een rijdende tram rennen”, zegt Shaya. “Bij de Schouwburg stonden Duitsers, maar bij de crèche niet. Dus als een tram kwam langsrijden, waren ze even uit het zicht.” Kleine kinderen werden uit de crèche gesmokkeld in een tas, mand of doos.

De directeur van de naastgelegen Hervormde Kweekschool van Amsterdam, Johan van Hulst, bedacht samen met Pimentel de verzetsplannen. “Je wist dat ze weggevoerd werden naar de dood als je het niet deed”, zei hij eerder tegen de NOS.

Pimentel werd na negen maanden verzetswerk opgepakt. In 1943 ontruimden de Duitsers de crèche, waarna de directeur naar Westerbork werd gebracht. Later werd Pimentel getransporteerd naar Auschwitz, waar ze na twee maanden werd vermoord.

‘Ze was een bijfiguur, nu krijgt ze de hoofdrol’

Ze had als vrouw een belangrijke rol in deze verzetsoperatie, zegt Shaya. “Er is altijd veel aandacht voor de mannen in het verzet. Daarom is deze onderscheiding belangrijk. In al die verhalen over mannen was ze een bijfiguur, en nu krijgt ze de hoofdrol.”

Bij de Nationale Herdenking van dit jaar lichtte de NOS op Pinterest de verhalen van twintig verzetsvrouwen uit. Bekijk de pagina hier.

Bron: nos.nl

Must Read

Nieuw boek over Amalia met foto’s van haar privéleven

In december wordt prinses Amalia 18 jaar en daarom komt er een speciaal boek uit over haar leven. Het boek krijgt de titel Amalia....

Ochtendjournaal van maandag 27 september

Bekijk hier het Jeugdjournaal in de ochtend met nieuws over een groot concert voor het goede doel, schelden met het woord homo en kinderen...

In meerdere plaatsen protest tegen coronamaatregelen

In meerdere steden in het land gingen mensen vandaag de straat op om te protesteren tegen onder meer de coronamaatregelen, zoals de invoering van...

Uitgewoond: jonge woningzoekers live in gesprek met spelers op de woonmarkt

Een jong stel dat wil samenwonen, maar er telkens niet tussenkomt bij de woningbouw. Of: een leraar die met zijn vaste salaris nog geen...

De 9 ontdekkingen van de week

Het is zaterdag! Elke week zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze...