Home Onderwijs Verpleeghuis denkt dat uitbraak onder gevaccineerden door bezoeker is ontstaan

Verpleeghuis denkt dat uitbraak onder gevaccineerden door bezoeker is ontstaan

Het Gelderse verpleeghuis dat kampt met een corona-uitbraak vermoedt dat gevaccineerde bewoners besmet zijn geraakt via een bezoeker. In het woonzorgcentrum in Wehl zijn 12 van de 29 dementerende bewoners ziek geworden. Zij hebben milde klachten. Het merendeel van hen was volledig gevaccineerd met zowel een eerste als een tweede prik. De patiënten maken het relatief goed.

De verantwoordelijke zorgorganisatie Sensire denkt dat het virus via een bezoeker is binnengekomen en zich vervolgens heeft verspreid onder de bewoners. “Het gaat om bewoners van verschillende woongroepen, dus het kan niet dat die ene bezoeker alle bewoners heeft besmet”, zegt een woordvoerder van Sensire.

De organisatie zegt voor zover bekend de eerste te zijn die met zo’n uitbraak te maken heeft. “Dit onderstreept dat je zelfs na vaccinatie je moet houden aan de basismaatregelen, zolang niet het grootste gedeelte van de bevolking is ingeënt”, zegt een woordvoerder.

Minder bezoek toegelaten

Om verdere verspreiding tegen te gaan, worden tijdelijk minder bezoekers toegelaten tot verpleeghuis De Heikant. Bewoners mogen maximaal één vaste bezoeker op één bezoekmoment per dag ontvangen en bezoekers moeten zich registreren. Daarnaast moet een bezoeker een mondkapje dragen in de gemeenschappelijke ruimten; op de eigen kamers hoeft dit niet.

“Het goede nieuws is wel dat onze bewoners over het algemeen genomen alleen milde klachten vertonen. Het beeld is wat dat betreft heel anders dan voor de vaccinatie”, zegt Marco Repko, die als specialist ouderengeneeskunde verbonden is aan het verpleeghuis, tegen Omroep Gelderland.

Vaccinatie werkt

Van de vaccins die in Nederland worden gebruikt, is bekend dat ze tot 95 procent effectief zijn tegen corona, maar dat ze ziekte niet volledig kunnen voorkomen. Wie na twee prikken alsnog besmet raakt, wordt doorgaans wel minder ziek. “We weten dat geen enkel vaccin 100 procent bescherming geeft”, reageert hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond. Zij vermoedt dat de bewoners zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer, dat na twee prikken een bescherming biedt van 95 procent.

Dat de bewoners toch ziek zijn geworden, heeft volgens Van Egmond vermoedelijk met hun leeftijd te maken. Het immuunsysteem van ouderen werkt over het algemeen minder goed dan dat van jongeren, waardoor zij minder goed reageren op vaccins.

Volgens de hoogleraar is de uitbraak een voorbeeld van het feit dat vaccinatie juist werkt. Zij wijst erop dat de bewoners vanwege hun leeftijd erg kwetsbaar zijn. “Als deze mensen niet gevaccineerd zouden zijn, zou het bericht heel anders zijn. Dan zouden zij nu heel erg ziek of overleden zijn.”

Uitbraken in verpleeghuizen zijn sinds Nederland begon met vaccineren al vaker voorgekomen, maar met deze uitbraak is iets bijzonders aan de hand. Het lijkt erop dat gevaccineerden die besmet zijn geraakt andere gevaccineerden hebben besmet.

Van Egmond: “We weten dat er een kans is dat gevaccineerde mensen nog steeds virusdeeltjes kunnen verspreiden en daarmee anderen kunnen besmetten. Maar ik had verwacht dat als die ander óók gevaccineerd zou zijn, het dan heel erg moeilijk zou zijn.” Deze uitbraak laat dus zien dat mensen ondanks de prikken anderen kunnen besmetten. Volgens de hoogleraar is dat een uitzondering.

De vraag in hoeverre gevaccineerden het virus kunnen verspreiden, is hiermee dus nog niet beantwoord. “Het gaat om een specifieke groep van oudere mensen met een slechte gezondheid.” Van Egmond wijst erop dat jongeren over het algemeen een goede afweerreactie hebben en dat niet duidelijk is of besmetting op deze manier ook voor hen mogelijk is.

Bron: nos.nl

Must Read

Jeugdjournaal Studio EK: Kinderen over de wedstrijd tegen Oostenrijk

Het Nederlands elftal won gisteravond met 2-0 van Oostenrijk. Daardoor is Oranje door naar de volgende ronde van het EK. Tijdens de wedstrijd gebeurde genoeg...

Uitbraak van ‘winters’ RS-virus in zuidwesten van het land, ‘ongekende situatie’

Onder jonge kinderen is een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis...

SER: kwaliteit onderwijs onvoldoende, corona vergroot kansenongelijkheid

Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan...

Nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn: ‘Dit is geweldig nieuws’

Er is nieuwe hoop voor clusterhoofdpijn-patiënten. Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling gevonden die de zware hoofdpijnaanvallen moet voorkomen. Naar schatting hebben in Nederland zo'n...

Op dit schoolplein in Den Haag leven vossen

Op een basisschool in Den Haag lopen 's nachts stiekem vossen over het schoolplein. De dieren hebben een hol tussen de struiken. Het lijkt misschien...