Verdeling coronapatiënten over Nederland nu centraal geregeld

0
228

Het Erasmus MC in Rotterdam richt vandaag een landelijk coördinatiecentrum in voor patiëntenverspreiding en beddencapaciteit. Vanuit een lege studiezaal bekijken zorgverleners vanaf nu iedere ochtend hoeveel IC-bedden er waar beschikbaar zijn voor coronapatiënten.

“Ziekenhuizen moeten zelf aangeven hoeveel bedden ze over hebben”, zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal. Is een ziekenhuis vol, dan worden patiënten verplaatst.

Er zijn volgens Kuipers nu nog voldoende bedden op de IC’s, maar voor hoelang, is onduidelijk. “Het is nu heel druk in Brabant, maar de komende week zal het druk worden in het hele land.” Daarom is het volgens hem extra belangrijk om samen te werken.

Naast coördinatie vanuit Rotterdam wordt in het hele land gezocht naar plekken om patiënten onder te brengen. Bijvoorbeeld in het MC Slotervaart, het ziekenhuis in Amsterdam dat najaar 2018 failliet ging en werd gesloten.

“Het is een voordeel dat dat al een bestaand gebouw is. Maar we moeten er ook aan denken of er mensen beschikbaar zijn. Is er voldoende apparatuur en zijn er goede aanvoerlijnen voor medicatie of infuusvloeistof?”

Gisteravond maakte minister De Jonge (Volksgezondheid) bekend dat het coördinatiecentrum in een leeg studiecentrum komt:

Brabantse ziekenhuizen deden drie dagen geleden een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land. “We zagen de afgelopen tien dagen dat het aantal patiënten in Brabant sterk omhoog ging. De Brabantse ziekenhuizen raakten overbelast”, zegt Kuipers, die ook voorzitter is van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Ruim honderd coronapatiënten zijn daarom het afgelopen weekend al verplaatst. Het grootste deel van hen is naar het noorden van het land gebracht. “Daar was het tot het einde van vorige week nog heel rustig.”

Bron: nos.nl