Vanavond op tv: De draai van Rusland • De burgemeester van Marioepol • Polen onbestraft?

0
287

Is draai van Rusland een tactische zet?

Moeten we de draai die Rusland lijkt te maken op het slagveld zien als een voorzichtige erkenning van de Russen dat heel Oekraïne veroveren niet haalbaar is? Of is het een tactische zet om tijd te winnen en straks nog harder toe te slaan? Te gast is Peter Wijninga, oud-luchtmachtofficier en nu militair expert bij The Hague Centre for Strategic Studies.

Het slagveld in Marioepol

Het is de stad die cruciaal is en blijft voor Rusland: de zuidelijke havenstad Marioepol. Vanavond een gesprek met Vadim Boitsjenko, de burgemeester van de stad die symbool staat voor het verwoestende effect van de Russische aanvallen. En de burgemeester is niet van plan op te geven. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp spreekt met mensen die de stad zijn ontvlucht.

Toch geen strafmaatregel voor Polen?

De Poolse regering lag een paar maanden geleden nog op ramkoers met de Europese Unie. Polen negeerde Europese wetgeving en weigerde de omstreden tuchtkamer die rechters schorst, te ontmantelen. Maar nu is er oorlog en Polen helpt honderdduizenden vluchtelingen. De vraag is nu: krijgt Polen alsnog 36 miljard euro. Geld dat juist als strafmaatregel niet werd uitgekeerd. Een reportage van Europa-correspondent Saskia Dekkers.

Bron: nos.nl