Van horeca tot sport: dit zijn vanaf morgenavond de nieuwe maatregelen

0
212

“We gaan feitelijk naar een gedeeltelijke lockdown”, zei premier Rutte op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Het hoofddoel van de aanvullende maatregelen is het aantal bewegingen en sociale contacten zo veel mogelijk te beperken en zo de verspreiding van het virus in te dammen.

De premier wil ook een einde aan de mondkapjesdiscussie: mondkapjes worden verplicht in alle publieke binnenruimtes. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt een dringend advies.

Dit is een overzicht van alle maatregelen die morgen om 22.00 uur ingaan:

Horeca en winkels

Cafés en restaurants gaan opnieuw dicht; dat geldt ook voor locaties met een aparte horeca-afdeling. Uitzondering voor hotels, uitvaartcentra en horeca op luchthavens voorbij de security-check. Koopavonden worden geschrapt en winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur; uitzondering voor supermarkten. Eten afhalen blijft toegestaan.

Sport

Boven de 18 jaar mag alleen individueel worden gesport, of in teamverband met maximaal vier personen (bijvoorbeeld tennis). Competities voor volwassenen worden stilgelegd Uitzondering voor topsporters en betaald voetbal. Kinderen tot 18 jaar mogen sporten in teamverband; onderlinge wedstrijd met team van eigen club is toegestaan. Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Vrije tijd

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van markten, beurzen, wedstrijden, betogingen en congressen. Verkoop van alcohol wordt verboden tussen 20.00 en 07.00 uur. Afhaalpunt van coffeeshops gaat dicht om 20.00 uur, mogen vanaf 07.00 uur open. Op zak hebben of gebruik van alcohol of softdrugs is niet toegestaan in het openbaar tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Bezoek van musea of bibliotheken moet vooraf worden gereserveerd per tijdvak.

Bijeenkomsten

Huishoudens mogen maximaal drie personen per dag ontvangen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar. Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal vier personen van verschillende huishoudens. In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximumaantal personen van 30.

Vervoer

Alleen nog noodzakelijk reizen in het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld voor mensen met een essentieel beroep, zoals leraar, die naar werk moeten. Of om ernstig zieke familieleden te bezoeken. Dringend advies: blijf zo veel mogelijk thuis.

Onderwijs

Mondkapje dragen buiten de les wordt verplicht in het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs.

Regionaal zijn aanvullende maatregelen mogelijk.

Bron: nos.nl