Staartjes geroemd: ‘Hij leerde kinderen niet alles te pikken van volwassenen’

0
455

“Een van de bijzonderste mensen die ik in de mediawereld heb ontmoet”. Met die woorden reageert schrijver en presentator Özcan Akyol op het overlijden van Aart Staartjes (81) aan de gevolgen van een ongeluk.

Akyol interviewde Staartjes afgelopen september nog, voor het programma Sterren op het doek. Daarin spraken de twee ook over de dood. “Ik voel dat ik in het laatste bedrijf zit”, zei Staartjes toen.

Ook zei hij dat hij niet bang was voor de dood:

Akyol is niet de enige die met bewondering spreekt over Staartjes. Veel mensen noemen zijn overlijden op sociale media het einde van een tijdperk. Ze spreken van het verlies van een jeugdheld. Staartjes was de bedenker van enkele baanbrekende kinderseries in de jaren 70 en 80, zoals de Stratenmakeropzeeshow en De film van Ome Willem. Ook speelde hij jarenlang de rol van meneer Aart in Sesamstraat.

“Zoals zovelen ben ik met hem opgegroeid”, zegt ook premier Rutte op Twitter. Hij noemt Staartjes “een icoon uit onze jeugd”, die altijd een markant persoon is gebleven.

‘Oud-Sinterklaas’ Bram van der Vlugt roemt die markante persoonlijkheid. Het overlijden van Staartjes, met wie hij eind jaren 50 op de toneelschool zat, kwam aan als een dreun, zegt hij. “Ik besef het nog niet goed.”

Na de toneelschool volgde Van der Vlugt Staartjes aanvankelijk op afstand. “Toen begon hij met een nieuw soort jeugd-tv, zoals de Stratemakeropzeeshow. Dat ging allemaal net iets anders en anarchistischer dan we gewend waren. Hij kreeg dan ook veel op z’n donder van de behoudende mensen. Woorden als poep en pies, dat kon helemaal niet. Dat heb ik altijd heel erg bewonderd.”

Van Stratemakeropzeeshow tot Sesamstraat: een overzicht van vier decennia Aart Staartjes op tv.

Vanaf de jaren 80 werkte Van de Vlugt jarenlang samen met Staartjes, die tot 2001 gastheer was bij de Sinterklaasintocht. “Hij was een practical joker,” vindt Van der Vlugt, “die altijd voor verrassingen wist te zorgen. Zo gaf hij de Sint bij de intocht een keer een cyclaam. Zat de Sint voor de rest van de intocht ineens met een plant.”

Ongekroonde onderkoning van de kindertelevisie

Staartjes wilde televisie maken vanuit het perspectief van het kind. “Hij wilde voor kinderen opkomen”, vertelt oud-collega en goede vriend Bert Plagman, die als stem van Sesamstraatfiguur Tommie jarenlang nauw met ‘meneer Aart’ samenwerkte. “Volwassenen kun je niet veranderen. Bij kinderen kun je zaadjes in hun hoofd planten, waardoor ze misschien wel gaan zorgen voor een betere, mooiere wereld.”

Staartjes wilde kinderen leren dat je niet zomaar alles moet pikken van volwassenen, vertelt Plagman. “Zo van: denk na, ook zelf.” Hij was de “ongekroonde onderkoning van de kindertelevisie in Nederland”, vindt hij. “Terwijl hij zelf ook altijd zei dat hij absoluut geen kindervriend was.”

Bron: nos.nl