Home Onderwijs Slob: geldkraan dicht als bestuur Haga Lyceum niet opstapt

Slob: geldkraan dicht als bestuur Haga Lyceum niet opstapt

Minister Slob van Onderwijs stopt met het bekostigen van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam als het huidige bestuur aanblijft. Dat zei hij in een reactie op een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs over het bestuur van het islamitische Haga Lyceum.

Slob wil dat de huidige bestuurders uiterlijk in de eerste maanden van het nieuwe schooljaar plaats hebben gemaakt voor andere. Die moeten een eind maken aan wantoestanden die door de inspectie zijn vastgesteld.

“De school kan gewoon doorgaan”, zei Slob. “Maar op het moment dat men de aanwijzing die ik nu geef niet uitvoert, zal de eindconclusie zijn dat we de bekostiging van deze school opschorten. Maar ik hoop dat het niet zover zal komen.” Het geven van een aanwijzing is het uiterste middel dat de minister heeft om de stichting achter de school tot ingrijpen te dwingen.

Bestuur stapt niet op

De advocaat van het bestuur zegt dat het oordeel van de inspectie inhoudelijk niet klopt en dat het besluit van Slob op onjuiste gronden is genomen. Het bestuur weigert daarom op te stappen en gaat in beroep bij de bestuursrechter.

De advocaat zegt ook dat het bestuur het vertrouwen heeft van de ouders en dat “de hele gemeenschap” achter het bestuur staat.

Wanbeheer

Het inspectierapport is vernietigend over de kwaliteit van het bestuur en de gevolgen daarvan voor het onderwijs. Ook wordt het bestuur financieel wanbeheer verweten. De inspectie stelde ook vast dat de samenwerking met externe partners van de school onvoldoende was. “Die samenwerking is wel nodig, bijvoorbeeld voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben”, schrijft het ministerie. “Maar ook om leerlingen goed te begeleiden naar een vervolgopleiding.”

Slob hoopt dat het de ouders van de leerlingen duidelijk is dat op de school dingen gebeuren die in strijd zijn met de Nederlandse wet- en regelgeving. “Het kan niet zo zijn dat een bestuurder zichzelf verrijkt of zichzelf meer geld uitkeert dan wettelijk is toegestaan. Het kan niet zo zijn dat het interne toezicht niet op orde is en ook het burgerschapsonderwijs niet op orde is. Kortom: er is sprake van wanbeheer en dan moet er ingegrepen worden”, aldus Slob.

Hij bestrijdt dat hij de maatregel neemt omdat het hier om een islamitische school gaat. “Wij voeren de wet- en regelgeving uit, ongeacht wat voor school het is. Op het moment dat je niet voldoet aan de wet- en regelgeving, als er in jouw school sprake is van wanbeheer, dan kunnen we niet anders dan ingrijpen als men de zaak niet op orde brengt, of je nou een protestants-christelijke school bent of een school voor openbaar onderwijs.”

Bron: nos.nl

Must Read

Geen toegang tot zitting ‘zeer ongebruikelijk’, maar gebeurt toch af en toe

De twee zittingen in Marengo-proces van volgende week vinden achter gesloten deuren plaats. De rechtbank in Amsterdam heeft dat bepaald vanwege de moord op...

‘Mijn advies aan Nederland: heb vertrouwen dat vrouwenquotum werkt’

Sinds 2008 kent Noorwegen een wet die het bedrijven verplicht om tenminste 40 procent van de leidinggevende posities aan vrouwen toe te kennen. Daarmee...

Voorwielen van fietsen losgedraaid op basisschool

Een gevaarlijke actie bij basisschool De Flierefluiter in Almere. Daar zijn in de fietsenstalling meerdere keren de voorwielen van fietsen losgedraaid. Wie dat heeft...

Wekdienst 20/9: herdenkingen Stint-ongeluk Oss en Slag om Arnhem

Goedemorgen! Er wordt een monument onthuld ter nagedachtenis van het fatale Stint-ongeluk in Oss, precies een jaar geleden. En de Slag om Arnhem wordt...

Rapper Snelle praat met kinderen over pesten

Rapper Snelle ging vandaag langs scholen om met kinderen te praten over pesten. Hij weet namelijk hoe het is. Vroeger werd hij gepest om...