RIVM wijzigt advies: alle zwangeren vaccineren met Moderna en Pfizer

0
206

Het RIVM meldt dat zwangere vrouwen zich kunnen laten vaccineren met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna. Voorheen gold het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren.

In de VS zijn inmiddels 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met mRNA-vaccins. “Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld”, schrijft het RIVM. “Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om, als zij hiervoor opgeroepen worden, zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.”

Volgens het RIVM zijn er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zouden kunnen zijn bij gebruik bij zwangerschap. Wel wordt zwangere vrouwen aangeraden om hun inenting te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dat centrum doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens zwangerschap.

Borstvoeding

Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in moedermelk komt en via borstvoeding bij het kind kan komen, vervolgt het RIVM. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie NVOG.

Een speciale covid-19-werkgroep van de NVOG kwam enkele dagen geleden met hetzelfde advies dat zwangere vrouwen bij voorkeur in aanmerking komen voor een mRNA-vaccin. Die techniek wordt nu voor het eerst op grote schaal ingezet bij een inentingscampagne.

NOS op 3 legt in deze video uit hoe een mRNA-vaccin werkt:

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is volgens het RIVM op dit moment nog onvoldoende bekend.

Het vaccin van AstraZeneca wordt alleen nog gebruikt voor 60-plussers. Mensen die jonger zijn, worden niet meer met dat vaccin ingeënt vanwege de zeer zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

Bron: nos.nl