Rellen na WK-winst Marokko, ME ingezet in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

0
83

De viering van de winst van het Marokkaanse elftal op België is op verschillende plekken uitgelopen op rellen. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is de ME ingezet.

In Amsterdam-West bij het Mercatorplein veroorzaakt een menigte overlast. Er zijn brandjes gesticht en er wordt vuurwerk afgestoken. De ME is ingezet om het plein vrij te maken. Op Twitter schrijft de politie dat mensen het plein moeten verlaten.

Rond het Kruisplein in Rotterdam gooide een groep van zo’n 500 jongeren met glas en vuurwerk naar de politie. Volgens Rijnmond-verslaggevers Jacco van Giessen was tegen half acht de rust in het centrum van Rotterdam weergekeerd. Over arrestaties is nog niets bekend.

Op het Vaillantplein in Den Haag, in de wijk Transvaal, trokken supporters van het Marokkaanse elftal de autodeuren van voorbijgangers open. Toen de sfeer grimmig werd, werd de ME ingezet om de menigte uit elkaar te drijven.

Rond kwart voor acht was het ook in Den Haag weer rustig. “Bij het ontruimen van het plein hebben de jongerenwerkers en buurtvaders goed geholpen”, zegt de politie. Er is één iemand aangehouden, waarvoor kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Beelden van rellen op verschillende plekken:

In Brussel was het voor de wedstrijd al onrustig, meldt de Belgische site Nieuwsblad.be. Jongeren gooiden in het centrum met vuurwerk en er werden vernielingen aangericht.

Tijdens de wedstrijd liep het echt uit de hand ter hoogte van de Maurice Lemonnierlaan, in de buurt van het Zuidstation. Honderden jongeren stichtten brandjes en gooiden met flessen, meldt de Vlaamse publieke omroep VRT.

Op beelden is te zien hoe de relschoppers tijdens de wedstrijd op een rijdende auto zitten, die later ondersteboven op straat ligt. Een van de jongeren spuit een brandblusser leeg, terwijl anderen op het voertuig inslaan. Ook worden er elektrische stepjes in brand gestoken, en worden autoruiten ingegooid.

Met waterkanonnen en de inzet van de ME werden jongeren uit elkaar gedreven. De politie riep op om de omgeving van de Zuidlaan te vermijden.

Ook feestvreugde

Er was ook freestvreugde. Op het Mercatorplein in Amsterdam-West stroomde vanmiddag vol met supporters van het Marokkaanse elftal, meldt NH Nieuws. Toen werd er nog gewoon feest gevierd. Supporters staken vuurwerk af en zwaaiden met fakkels.

In Utrecht werd de overwinning uitbundig gevierd, schrijft RTV Utrecht. In de wijk Lombok liepen feestende supporters door de straten. Ook in Amersfoort was de feestvreugde groot. Daar werd wel een brandje gesticht bij de rotonde De Stier. De politie was aanwezig om alles in de gaten te houden.

Bekijk hier beelden vanuit Amsterdam, Brussel en Doha.

In het thuisland van de Marokkaanse ploeg gingen mensen massaal de straat op om de overwinning te vieren. Bijvoorbeeld in de hoofdstad Rabat, waar feest werd gevierd door een uitzinnige menigte.

Het Marokkaanse elftal won van de Rode Duivels met 2-0. Saïss en Aboukhlal maakten de treffers in de 73e minuut en de blessuretijd aan het einde van de tweede helft. De Belgen hadden een stuk meer balbezit maar wisten van de drie schoten op doel niet een te benutten.

Een aantal van de Marokkaanse spelers hebben Nederlandse roots, zoals Ziyech, Mazraoui, Amrabat, en de maker van het tweede doelpunt Aboukhlal. Ze begonnen hun voetbalcarrière bij Nederlandse clubs zoals Ajax en PSV.

Bron: nos.nl