Reiskoepel ANVR: stop maand lang met reizen naar China

0
500

De koepel voor reisorganisaties, ANVR, adviseert al zijn leden om tot eind februari niet naar China te reizen. Dat is nodig om ieder risico van besmetting met het coronavirus uit te sluiten, meldt de reisbrancheorganisatie.

Doordat de meeste China-reizen pas later in het jaar staan gepland, worden niet veel vakantiegangers door het besluit gedupeerd.

Bij de ANVR zijn zo’n 300 reisorganisaties aangesloten, waarvan circa 60 reizen verzorgen naar China. De koepel heeft vanmiddag overleg gehad met zijn grotere China-touroperators. Daarna is besloten om dit advies uit te geven. “Veiligheid en gezondheid van reizigers hebben wij als reisbrancheorganisatie hoog in het vaandel”, zegt directeur Frank Oostdam van de ANVR.

Coulant opstellen

Het advies geldt vooralsnog tot en met 29 februari, voor reizen naar het vasteland van China. Voor passagiers die in Hongkong overstappen wordt een uitzondering gemaakt.

Mensen die al een reis naar China hebben geboekt, kunnen met vragen terecht bij hun reisorganisatie. De ANVR vraagt luchtvaartmaatschappijen en cruisebedrijven om coulant te zijn en reizigers kostenloos te laten annuleren.

Op dit moment zitten er volgens de ANVR maar een handjevol mensen in China via Nederlandse touroperators. In de komende vier weken zouden er zo’n honderd mensen naar het land gaan. De meeste organisaties hebben ervoor gekozen om hun reizen te annuleren. Dat heeft volgens Oostdam niet alleen te maken met het besmettingsrisico, maar ook met de beperkingen in China zelf.

“Het gaat voornamelijk om rondreizen die worden aangeboden en dat kan gewoon niet meer”, zegt hij op NPO Radio 1. “We willen geen valse verwachtingen wekken. We kunnen de belofte die we maken bij het verkopen van een reis niet meer waarmaken, dus we hebben met elkaar gezegd: we geven duidelijkheid en vertrekken niet meer naar China.”

Gedupeerde vakantiegangers kunnen hun geld terugkrijgen, later in het jaar vertrekken of naar een andere bestemming gaan.

Ook reizen in maart geschrapt

ANVR-leden TUI en Kras laten weten op dit moment geen reizigers te hebben in China. Er staan vier rondreizen gepland in maart, maar die worden “ter geruststelling van deze reizigers” geannuleerd.

Reisorganisator NRV gaat pas in april weer naar China. Die reizen gaan voorlopig door, maar als deelnemers hun vakantie willen omboeken kan dat.

Bron: nos.nl