‘Rector school Rotterdam moet weg om onzuiver en grensoverschrijdend gedrag’

0
163

Directeur-bestuurder Wim Littooij van het islamitische Avicenna College in Rotterdam moet per direct zijn werk neerleggen, meldt NRC. Volgens de krant heeft de bestuurder dat vandaag te horen gekregen van de raad van toezicht.

Aanleiding zijn de uitkomsten van een onderzoek door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Volgens het rapport heeft Littooij (72) zich “grensoverschrijdend” en “onzuiver” gedragen en heeft hij kritische leden van de medezeggenschapsraad onder druk gezet. Ook zou hij zijn personeel als pressiemiddel hebben ingezet in onderhandelingen over zijn contractverlenging.

Doorstart Ibn Ghaldoun

Het Avicenna College ontstond in 2014 als doorstart van de Ibn Ghaldoun-school, die failliet ging na een examenfraude door leerlingen. De school begon opnieuw met een andere naam en een nieuwe directie met Littooij aan het roer en gold lange tijd als voorbeeld van een succesverhaal.

De laatste jaren kwam de school terecht in een interne machtsstrijd. De medezeggenschapsraad en de raad van toezicht vonden dat Littooij te veel macht naar zich toetrok en wilden niet met hem verder. Maar docenten kozen massaal de kant van de bestuurder en begonnen volgens het AD een handtekeningenactie om Littooij aan boord te houden.

Volgens NRC legt integriteitsbureau BING de verantwoordelijkheid voor het conflict voornamelijk bij Littooij. Die zou consequent “denken het gelijk aan zijn zijde te hebben”, ondanks meerdere uitspraken van de rechter en onderwijsgeschillencommissie in zijn nadeel.

Wim Littooij was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: nos.nl